Siktet är inställt på idealtiden

Marie Wallin, 45, debuterade som dragracingförare för blott tre år sedan. I helgen kör Uppsalabon mot klockan på Tierp Arena.

14 juni 1916 09:04

Tierp Internationals, årets första EM-deltävling på Tierp Arena, avgörs under veckoslutet. 300 team är anmälda till tävlingen som inleds med kval under torsdagen och fredagen där eliminering och finaler sker under lördag och söndag, med bland annat värstingklassen Top Fuel.

Top Fuel är inte den största klassen sett till deltagarantalet, men det är den klass som är klart mest mytomspunnen och definitivt den motorstarkaste.

Det går att plocka ut 8 000 hästkrafter och ”bilarna” klarar 304 meter på ungefär fyra sekunder. Om man talar 0–100 km/tim så tar det 0,8 sekunder.

En av de lokala förarna i de mindre klasserna som siktar högt är Marie Wallin. Uppsalabon klassar sig själv som nybörjare i sporten efter att ha debuterat i Super street-klassen på Tierp Arena 2013. Hon gör nu sin blott tredje säsong i sin Chevrolet från 1955.

– Bilen är nyservad och jättefin, men jag är alltid nervös inför varje tävling. Man vill ju leverera och hålla sin image, säger Marie Wallin, som hoppade på dragracingspåret mycket tack vare sin man.

– Min man är en före detta SM-och NM-vinnare i sporten och det är även han som byggt min tävlingsbil.

– Det är en fantastiskt sport och det är så roligt att man kan debutera i en sport efter 40 fyllda år. Men det är bra tufft att köra som nybörjare och tävla mot gubbar som hållit på inom sporten i 30 år, säger Marie Wallin.

Det svåraste i Super street-klassen är att träffa målgångstiden som ska vara över idealtiden 10,9 sekunder, eller så nära 10,9 sekunder som möjligt. Den som hamnar under blir utslagen.

– Regeln är till för att hålla ned kostnaderna. Annars går det att trimma motorerna så att de går hur fort som helst. Kör man under 10 sekunder blir man diskad från tävlingen helt och hållet, säger Marie Wallin som hittills har 10,91 som sitt ”rekord”.

– 10,91 åkte jag andra året (2014), men vissa kan åka ett helt liv utan att pricka 10,90. Målet är ganska solklart inför helgen.

Förra årets EM-deltävling i juni månad på Tierp Arena kom att handla om en rad otäcka krascher och ett evigt regnande som kom att avbryta tävlandet. I år ser väderprognoserna bättre ut, även om det väntas regn under lördagsmorgonen i Tierp.

Fakta Så körs dragracing-EM

Torsdag: 9.00–18.00: Kvalet inleds på Tierp Arena.

Fredag: 9.00–18.00: Kval.

Lördag: 9.00–18.00: Kval och eliminering.

Söndag: 9.00–13.00: Eliminering. 14.30: Final alla klasser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!