Favorit – som alltid på den här tiden – var Lasse Jansson. Men på grund av ett tidigt startnummer tvingades han spåra på vägarna som var täckta av nysnö. Jansson kunde inte vara med i toppstriden och hamnade långt ner i resultatlistan.

I stället blev det en kamp mellan två förare som inte tippades på förhand.

Det blev 24-årige Sören Käll från Östhammars MK som vann tävlingen. Vid sin sida som kartläsare hade han pappa Arne. Valöduon trivdes bra i snön. Det var bara Lennart Bromark från Rasbo MK som någorlunda kunde hänga med i tempot. "Vi försökte satsa för att komma ikapp honom men hamnade mest ute i vägkanterna", konstaterade en inte alltför besviken Lennart Bromark.

Uppland hade många bra rallyförare under slutet av 60-talet och under 70-talet. De allra bästa fanns inte med i den här upplagan av Roslagsvalsen 1973. Stjärnor som Björn Waldegård, Åke "Bryggarn" Andersson och Ove "Påven" Andersson var upptagna av annat. Men startfältet den här januarihelgen 1973 höll ändå hög klass.

Sören Källs seger i sin Opel var en knall och för all del även Lennart Bromarks andraplats, men att Lennart Svensk från MK Rimo skulle ta en pallplats (trea) var väntat. Däremot åkte en b-förare in som totalfemma. Det var Rimos Sten-Erik Ohlsson i sin Volkswagen.

En liten kul sak stod att läsa i UNT:s reportage från tävlingen: På en av sträckorna runt Harbo fick Lennart Svensk problem med bilen, och då stannade Sören och Arne Käll – som ledde tävlingen – för att hjälpa honom! Artikelförfattaren Bengt Bylund, som skrev mycket om rally på 70-talet, berömde Käll och frågade vem annan som skulle ha stannat i det läget av tävlingen.