– Det känns jättecoolt, det är såklart något som jag alltid har försökt åstadkomma. Det är överraskande när det kommer så här men det är fortfarande en del av processen, säger Uppsala Skolschacksällskaps Julia Östensson.
Julia har spelat schack sedan hon var tio år gammal. Hennes pappa är anledningen till att hon nu, åtta år senare, möter upp UNT vid schackbrädena i Uppsalas stadsbibliotek.
– Jag gick i fyran då och det var en tävling som hette "Schackfyran" som nästan alla i årskurs fyra i Sverige spelade. Jag var med i den och sedan tog pappa med mig på schackklubben för att jag tyckte det var så kul och sedan har det bara fortsatt.
Är du bättre än pappa nu?
– Ja, säger hon och skrattar.
Julia går sista året på Rosendalsgymnasiet och att öka träningsgraden inför en stor tävling är inte helt lätt. Under sommarlovet ägnade hon tre timmar per dag åt att träna nu blir det 1,5–2 timmar per dag för hinna med skolan också – men hon har full koll på vilka förberedelser som krävs.
– Innan en tävling brukar jag satsa på vissa delar av schacket. Ens taktiska förmåga och ens förmåga att räkna framåt för det är något som måste vara ”on edge” när man ska tävla. Mycket öppningar också så man kan få en fördel direkt.
Just räkning är en av hennes styrkor som schackspelare.
– Jag tycker också att jag har en bra intuition rent generellt. Det är många som sitter och tränar i timmar, övar olika öppningar och lär sig massa drag utantill. Det kanske är min svaghet i stället men jag känner att min magkänsla för vad som borde vara rätt ganska ofta stämmer när man sedan analyserar sina egna partier, säger 18-åringen.
Totalt är det fem spelare i landslagstruppen som ska åka med till lag-EM i Montenegro den 11–21 november. Däribland legendaren Pia Cramling som med sina 60 år är mer än tre gånger så gammal som Uppsalatalangen.
– Det ska bli kul att lära känna nya personer.
Just stormästaren Cramling är hon däremot bekant med sedan tidigare då hon haft henne som mentor under två års tid.
– Jag fick prata med henne ibland, träna lite, kolla på olika öppningar och sådant. Hon har hjälpt mig med vissa problem jag haft som schackspelare och det har hjälpt mig framåt. Sedan har jag försökt göra så bra jag kan på egen hand.
Vad ser du mest fram emot?
– Att tävla, måste det ändå vara. Att få uppleva allt, det är en väldigt stor och cool tävling, avslutar Julia.