Sarfo varnades redan i Sirius

Kingsley Sarfo döms till fängelse i två år och åtta månader för två fall av våldtäkt mot barn. Han ska även utvisas från Sverige. ”Tragik, trist, tråkigt är orden som jag finner på rak arm”, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom.

8 juni 2018 15:15

Kingsley Sarfo kom till Sirius 2014 och slog igenom på den stora scenen i allsvenskan våren 2017. I juni samma år såldes mittfältaren till mästarlaget Malmö FF för drygt 14 miljoner kronor.

Tiden i MFF har dock inte handlat om fotboll för Sarfo, som sedan september 2017 varit misstänkt för våldtäkt mot barn, brott som Kingsley Sarfo begick i september 2016 och i juni 2017 när han var under kontrakt med Sirius fotboll.

– Det man först kan säga är att det var väldigt överraskande och förvånande och samtidigt trist att få höra att Kingsley Sarfo var häktad i höstas, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom.

Sirius har haft en roll i förundersökningen där både klubbchefen Michael Lundgren och tränaren Kim Bergstrand har kallats som vittnen under rättegången.

– De har deltagit i förundersökningen och lämnat vissa uppgifter, säger Ove Sjöblom.

Anledningen är att Sirius i juli 2016 larmades av en orolig mamma som berättade att Kingsley Sarfo hade kontakt med hennes tolvåriga dotter.

– Det handlar om en kontakt från en mamma till en flicka som var underårig, där mamman hade noterat att det hade förekommit kontakter på sociala medier mellan henne och Kingsley Sarfo, säger Ove Sjöblom.

Sirius klubbchef Michael Lundgren och tränaren Kim Bergstrand höll då ett möte med Sarfo där man förklarade vad som gällde i Sverige vad gäller sexuellt umgänge med minderårig, något som framgår av förundersökningen.

Två månader efter samtalet träffade Kingsley Sarfo en 14-åring, vilket lett till att han nu fällts för våldtäkt mot barn.

– Samtalet genomfördes och sedan hörde vi inte något mer från den aktuella kontakten, säger Ove Sjöblom.

Kunde ni ha gjort något mer?

– För oss var det en enskild händelse och ett avslutat kapitel, och vad som därefter har hänt har vi inte haft någon kännedom om, säger Ove Sjöblom.

– Vi kan inte ha gjort något annat åt situationen. Vi kan inte ha koll på vad våra spelare gör på sin privata tid 24 timmar om dygnet. Däremot kan vi jobba med värdegrund och vad som står i spelaravtalen, och det gör vi.

– Det är oerhört tragiskt och oerhört tråkigt, det är ingen som önskar det här. Tragik, trist, tråkigt är orden som jag finner på rak arm, fortsätter Siriusordföranden.

Malmö FF köpte loss Kingsley Sarfo för drygt 14 miljoner kronor i slutet av juni 2017 och aviserar nu att de kan agera gentemot Sirius.

– Vi kommer att skydda Malmö FF:s intressen, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till UNT.

Ove Sjöblom vill inte spekulera hur fortsättningen kan se ut.

– Det där har vi inte hört något om från Malmö FF. Jag vill inte spekulera kring det och för mig skulle det vara oerhört förvånande, säger Sjöblom.

Kingsley Sarfos övergång från Sirius till MFF har varit långtifrån smärtfri av fler anledningar.

Det råder fortsatt stiltje i tvisten mellan Sirius och den ghananska klubben Soccer Soldier angående transfersumman för Kingsley Sarfo.

Enligt ett avtal som klubben haft med Sirius ska de få hälften av pengarna, men Sirius menar att avtalet inte är giltigt och har hänvisat till Fifas transfersystem.

– Det har inte hänt så mycket där. Det har förekommit samtal som inte lett någonstans. Men – det har ingenting med den aktuella domen att göra, poängterar Ove Sjöblom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård