Samarbete vägen tillbaka för Karonen

RODD. Ett unikt samarbete med Vasaloppsveteranen Daniel Tynell och cykelproffset Marcus Ljungkvist ska ge Uppsalaroddaren Lassi Karonen en bra start på uppladdning inför London-OS.
- Det känns jättespännande, säger Karonen, som just nu laddar för världscuppremiär i Slovenien.

26 maj 2010 07:30

Lassi Karonen slog igenom med dunder och brak under OS i Peking för två somrar sedan och Uppsalas stjärnroddare blev Lassi med svenska folket. Men hysterin lade sig snabbt och efter en mellansäsong förstörd av en knäskada, som krävde operation, börjar nu den tuffa vägen tillbaka för Karonen. I helgen väntar världscuppremiär i Bled, Slovenien.
- Förhoppningen är att komma tillbaka till a-final och etablera sig där. Det är svårt att veta hur man ligger till internationellt just nu, men jag känner mig i bra form, säger Lassi Karonen.

Säsongen blir ovanligt lång i år då VM går först i månadsskiftet oktober-november på Nya Zeeland.
- Det påverkar säsongen på så vis att det blir ungefär som två säsonger i en. Efter världscupcirkusen väntar grundträning igen för att ladda om för mästerskapen. Det blir lite annorlunda, men det är inget som stör mig, snarare tvärtom, säger Karonen.

2009 blev en mellansäsong och 2010 ska bli steget tillbaka till världseliten. I ett led att utveckla sin träning inför huvudmålet, OS i London 2012, har Lassi Karonen inlett ett samarbete med Vasaloppsveteranen Daniel Tynell och förre cykelproffset Marcus Ljungqvist.
- Det är jätteintressant att träffa andra idrottsmän, och så sätt och vis har cykel, skidor och rodd ganska mycket gemensamt som de uthållighetssporter de är. Vi tre har pratat en del de mentala bitarna, säger Lassi Karonen.

Hur kom du i kontakt med dem?
- Daniel har jag träffat lite grann tidigare, och jag har bland annat mött honom i skidspåren. Marcus har jag träffat genom SOK ett par gånger. Vi tre är i samma fas i livet, med småbarn och så. Vi har träffats snackat och det är en bra början. Vi får se vad man kan tänka sig för koncept i framtiden.

Apropå samarbete har Lassi Karonen tillbringat en del tid på försäsongen med den norske stjärnan Olof Tufte.
- Vi var en vecka i Portugal i vintras tillsammans. Det är oerhört nyttigt att ha en sådan bra sparringpartner under träning och det är något som vi ska försöka knyta ihop mer under säsongen också.

Karonens säsong

28-30 maj:
Världscup 1:3, Bled, Slovenien.

18-20 juni:
Världscup 2:3, München, Tyskland.

9-11 juli:
Världscup 3:3, Luzern, Schweiz.

3-5 september:
SM, Ryrsjön, Lilla Edet.

10-12 september:
EM, Montemor-o-Velho, Portugal.

31 oktober-7 november:
VM, Lake Karapiro, Nya Zeeland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård