Så ska sista matchen lyfta Uppsala Basket

Den sista ligamatchen i Fyrishov i basketligan på obestämd tid ska bli något att minnas. Uppsala Basket säger hej då under fredagskvällen – med vinjetten ”framtidsmatchen”. ”Basketen i Uppsala behöver den här vitamininjektionen”, säger initiativtagaren Anders Gillberg.

14 mars 2019 11:00

I samband med Uppsala Baskets herrs extra årsmöte i februari bildades en framtidsgrupp som parallellt med styrelsens ekonomiska arbete ska jobba för att få fler att engagera sig för basketen i Uppsala.

Initiativtagaren Anders Gillberg, mångårig basketsupporter och föreningsmänniska inom framför allt Storvreta IK fotboll, hoppas att fredagens sista hemmamatch mot Umeå kan bli inledningen på en omstart.

– Den här framtidsgruppen skapades för att bidra med energi för att börja blicka framåt, skapa visioner och ha goda planer för framtiden. Vi kunde relativt snabbt sno ihop en grupp på elva, tolv personer. Det handlar företrädesvis om passionerade supportrar som brinner för basketen, berättar Anders Gillberg.

Än så länge har framtidsgruppen bara fokus på Uppsala Basket herr, men målet är att sammanfoga de tre föreningarna herr, dam och ungdom.

– Är det något som har saknats på senare tid är det klubbkänsla. Vi måste komma närmare varandra och mer klubbkänsla ger mer engagemang, säger Anders Gillberg.

Fredagens sista hemmamatch i Fyrishov blir framtidsgruppens första projekt.

– Som ett första beslut i framtidsgruppen ville vi göra ett event av den här sista matchen. Vi kände att klubben inte kan avsluta som det har varit på sistone med bara några hundra personer på läktarna och liksom försvinna ut ur ligan genom bakdörren. Klubben och supportrarna förtjänar mer än så efter så många år i ligan, säger Anders Gillberg.

– Vi ser det här som en manifestation för klubben, för sporten och det är ett sätt att få en värdig avslutning som samtidigt kan ge ett hyfsat hopp om framtiden.

Det bjuds på fri entré till matchen, det kommer ordnas hejarklackstävlingar mellan ungdomslag och en ”after basket”-pub ordnas i samarbete med Fyrishov.

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer och alla är samtidigt välkomna på ”after basket”. Förhoppningen är att det ska bli en trevlig samvaro där man kan samlas en stund och prata lite, säger Anders Gillberg.

Degraderingen till superettan är tuff och för första gången någonsin i klubbens historia tvingas herrlaget lämna högsta serien.

Den ekonomiska situationen har varit och är fortsatt blytung.

– Inställningen som alla har är att vi ska göra en omstart i superettan. Min personliga åsikt är att man inte ska ha för bråttom tillbaka till basketligan utan nu måste det byggas upp något bra igen och inte kliva upp förrän det finns en långsiktigt hållbar plan för det, säger Anders Gillberg, som hoppas att fredagens sista hemmamatch i Fyrishov kan ge energi för framtiden.

– Jag är övertygad om att basketen i Uppsala behöver den här vitamininjektionen.

Matchdags

Uppsala Basket–Umeå

Svenska basketligan herr

Fyrishov, 19.04 (fredag)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård