Så blir "nya" Studenternas

En fotbollsarena för alla i Uppsala. Det är målet med "nya" Studenternas som väntas börja byggas om cirka ett år.

2 juni 1916 18:39

I september förra året presenterade kommunen förslaget till en ny fotbollsarena vid Studenternas, något som även klubbades senare samma år. Efter det har det varit tyst kring den nya arenan – fram till nu. UNT kan visa upp bilder på det som är tänkt att bli både fotbollen och folkets nya hem i Uppsala.

– Det ska vara en mötesplats, inte bara en idrottsplats som det är i dag. Vi vill att alla Uppsalabor ska vara stolta över den nya arenan och kunna utnyttja den och området runt omkring, säger Johan Quarfordt som är projektledare för Studenternas vid Sportfastigheter.

Knappt ett år efter att det slutgiltiga projektet presenterades kan vi nu se hur en ny huvudläktare i två etage reser sig ut med Sjukhusvägen och hur konstgräsplanen omsluts av läktare. 8 000 sittplatser blir det, något som kan utökas till 10 000 om kortsidorna omvandlas till ståplats.

– Vi vill att man ska få en bra upplevelse på arenan och det kommer att vara en akustik som är anpassad i första hand för fotboll, säger Åsa Gertz, marknadskoordinator vid Sportfastigheter.

Varför en huvudläktare i två etage?

– Det finns vissa krav för höjden vad gäller tv-kameror och då tänkte vi utnyttja den höjden och ha stolar där. Dessutom får vi en huvudläktare som inte kommer ha motljus, säger Quarfordt.

Huvudläktaren får även vip-utrymmen med en terrass bland annat. Förmodligen blir det mestadels företag och sponsorer som huserar där, i alla fall på det övre läktaretaget som tar runt 1 000 personer. Den nya huvudläktaren, som ska vara klar 2019, tar 3 000 personer totalt. Tanken är att Västra Sidan ska husera på den norra kortsidan och att gästande lags fans ska ha tillgång till hela, eller delar av, den södra kortsidan.

Arbetet med den nya arenan ska sättas i gång om cirka ett år. Mellan sommaren 2017 och sommaren 2020 kommer Studenternas att vara en byggarbetsplats.

– Det blir som i Helsingborg just nu och jag har varit där två gånger, bland annat när de mötte AIK, för att se hur det fungerar där. Under hela byggnationen är planen att bibehålla dagens publikkapacitet på cirka 6 000 personer, säger Quarfordt.

Och det är inte bara Sirius som kommer att husera på arenan. Det kommer vara möjligt för samtliga lag i Uppsala att söka sig dit.

– Det här är Uppsalas fotbollsarena och med konstgräset kommer vi att gå från 324 nyttjandetimmar 2015 till runt 2 000 som vi ser det i dag. Ambitionen är att det inte ska vara en kostnadsfråga för lag att vara här, säger Quarfordt.

Nästa steg i processen blir att få detaljplanen godkänd samt att få bygglovet klart. Detta hoppas Sportfastigheter få i början av 2017 för byggstart nästa sommar. Arenan kommer även i fortsättningen att heta Studenternas.

Studenternas

Byggstart: Sommaren 2017

Bygget klart: Runt seriestart 2020

Publikkapacitet: 8 000 sittande, 10 000 med ståplats på kortsidorna vid fotboll. Mellan 12 000-15 000 vid konserter.

Underlag: Konstgräs (läggs in till säsongen 2019)

Konstad: Knappt 400 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!