Rutegård: Vem lyser upp stjärnhimmelen?

Det verkar vara antingen eller för Sirius fotboll i år. Full fart framåt – eller håll tätt bakåt. Just nu ger dock ingen av inriktningarna några allsvenska segrar, skriver UNT:s sportchef Mathias Rutegård inför onsdagens allsvenska match mellan Sirius och Gif Sundsvall.

15 maj 2019 08:00

Starten mot Kalmar FF och AFC Eskilstuna lovade mer än den höll. Sirius har gått från två raka segrar till bara en poäng på sex matcher. Det är inte riktigt som under fjolårets mörka vår då ingenting verkade fungera – men det är inte långt ifrån.

Det bästa ångestdämpande medel som finns för ett lag i nöd är tre poäng. Gissa om onsdagens match mot Gif Sundsvall på Studenternas är viktig.

Förlusterna mot AIK, Malmö FF och Hammarby är inte så mycket att orda om, men insatserna hemma mot Elfsborg (2–4) och Göteborg (2–4) levde inte upp till de förväntningar Mirza Jelecak och Henrik Rydström ställt på sig själva och laget sedan de tog jobbet.

Det verkar vara antingen eller för Sirius fotboll i år och som spel har det inte innehållet några nittio minuter som får plats högt upp på några minnestopplistor.

När det parkeras bussar och grävs skyttegravar framför Lukas Jonsson får Sirius hoppas på det bästa där framme där Philip Haglund fortsätter att slita vecka ut och vecka in.

När det trillas med boll och när Sirius visar mod i sin offensiv är det bud på desto fler mål i baken.

Situationen är tuff och tålamodsprövande när tveksamheten just nu regerar.

Sirius fick en smakstart som nog skruvade upp förväntningarna på laget inför fortsättningen och varken Rydström eller Jelecak har varit huvudtränare på allsvensk nivå tidigare och nu delar de på ansvaret i Sirius. Har de kraften att få sitt lag att hitta både självkänslan och vinnarinstinkten?

Jag tvivlar inte, utan frågan som framför allt regerar: Sirius spelartrupp är i behov av rätt spelare på rätt plats – vid varje tidpunkt.

Två av de tilltänkta nyckelspelarna saknas å det grövsta; Robert Åhman Persson har klivit av och Sam Lundholm är inte redo för mer än sporadiska inhopp.

Med ”Råp” är Sirius helt enkelt lite bättre och lite smartare i sitt försvarsspel. Med Lundholm kommer den fart, teknik och fantasi som på allvar tvingar motståndet att krypa hem med sitt lag.

Det är två spetsspelare som Sirius inte klarar sig utan – men som de måste lära sig att göra, vad det verkar.

Säsongen går fort och det återstår knappt tre veckor innan allsvenskans drygt fyra veckor långa uppehåll tar vid. Gif Sundsvall (h), Häcken (h), Örebro (b) och Djurgården (h), i den ordningen, väntar Sirius och … Tja, vad ska vi vänta oss?

Fyra poäng? Är det att ta i? För mycket begärt?

Häcken har en fruktad offensiv med Paulinho i spetsen, Örebro har bland annat och gett men har meriterade spelare som inte lär åka ur allsvenskan och Djurgården på Studenternas innehåller en magiska homecoming signerat Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, som har skrivit ett av de mest framgångsrika kapitlen i Sirius historia.

Gif Sundsvall? Om den här, den tredje raka säsongen i allsvenskan för Sirius, ska bli en fjärde måste ett lag som Gif Sundsvall besegras på hemmaplan. De har en av allsvenskans allra bäste spelare i Linus Hallenius, men den lagmässiga "vi har inget att förlora"-magin från i fjol är inte längre kvar.

Pressen är stor på Sirius. Alla vet att det här är säsongen man inte vill lämna högsta serien. Det nya tv-avtalet som slutits centralt och som börjar gälla från säsongen 2020 innebär väldigt stora intäktsökningar för allsvenska klubbar, och inte lika stora för superettanklubbar, och till premiären 2020 är det dessutom tänkt att Studenternas ska stå helt klar med läktare på samtliga fyra sidor.

Kanske är det när molnen hopar sig över Sirius stjärnhimmel som de finner lyskraften hos spelare som man minst anar? Det behövs något extra nu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård