Rutegård: Uppsalas lagbygge är unikt

Var detta vändningen för Uppsala Basket? Det vet jag inte än. Men jag vet att det är stor skillnad på vinst och förlust. Nu lyckades de vinna mot ett topplag igen, och det var en sådan match som ger massor av självförtroende.

27 januari 2017 21:44

Efter tre segrar på fyra matcher efter nyår och starka 77–69 hemma mot Norrköping Dolphins kan vi konstatera att starten på 2017 har gett Uppsala Basket precis den självförtroendeboost laget såväl behöver.

Uppsalacoachen Kevin Gaines skarpa och tydliga budskap till sina spelare inför matchen, att de aldrig skulle förlora sin aggressivitet på planen, följdes till punkt och pricka.

Och många levererade. Andreas Person stod för två direkt avgörande trepoängare i slutskedet av matchen, Oluoma Nnamaka skickade i tre av tre från trepoängslinjen – varav en drömvariant på slutsekunden av tredje perioden – och Anton Gaddefors (16 poäng på 18 minuter) gjorde sin bästa match efter comebacken och var aggressiv över hela banan. Carl Engström (13 poäng och 8 returer) var stor under korgarna och Axel Nordström (11 poäng, 8 returer, 8 assist) var … Ja, Axel Nordström.

Uppsala Baskets lagbygge är unikt. Förra säsongen var den första utan amerikansk influens på planen – sedan pionjären Neal Meacham lämnade New York för snart 42 år sedan och blev en del av KFUM Uppsala Basket säsongen 1974/75.

I fjol brottades de i långa stunder med sin identitet, men kvartsfinalen mot BC Luleå (2–3 i matcher) blev en ögonöppnare om att de faktiskt kan.

Med Engström, Gaddefors och Nnamaka i laget kan de riktigt bra. De är klasser bättre än i fjol. Och bara det faktum att de nu kan mönstra en egen svensk landslagsfemma i Jonathan Person Andreas Person, Axel Nordström, Alexander Lindqvist och Carl Engström är smått fantastiskt. Och då hade de också Anton Gaddefors och Oluoma Nnamaka från bänken. Och Rickard Eriksson som spelat två raka SM-finaler. Bland andra.

En match är inget trendbrott, men det är en bra start.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård