Mina frågor på förhand inför Almtunas premiärmatch mot Västervik rörde vikten av en premiärseger, Tony Mårtensson, matchvinnartyper, publikintresset. Efter 4–1 (1–0, 1–0, 2–1) i Gränbyhallen lyder min tidiga analys om ...

… Almtuna anno 2018/19:

Västervik har av spelarna i hockeyallsvenskan tippats sist av alla lag. Att Almtuna, som nådde slutspelsserien med önskvärd tydlighet i fjol, skulle vinna den här premiären var nästan ett måste för att inleda säsongen med en bra känsla. Seger blev det, men spelmässigt var det upp och ned. Den andra perioden var inte bra någonstans och istället var Västervik något oväntat det lag som tog över spelet i mellanakten, utan att för den delen skapa tokmånga chanser framför Almtunakassen. Närmast ett kvitteringsmål var faktiskt Almtuna själva, när Fredrik Forsberg sånär styrde in pucken bakom Arvid Ljung i målet. Summa summarum efter 60 minuter mot Västervik: Inga poäng kommer att komma av sig självt för Almtuna den här säsongen heller. Och de vet så väl om det. Det insläppta målet kom i spel tre mot fem och var inte så mycket att orda om.

… Tony Mårtensson:

Den förre SHL-stjärnan kommer från en misslyckad säsong i Linköping (2 mål på 48 matcher). Enligt många är han på dekis, men lika många hoppas få se en pånyttfödd Tony Mårtensson i den röda Almtunatröjan. Försäsongen har inte lovat så mycket och premiären mot Västervik bjöd inte på någon bländande show från 38-åringens sida. Men likt förbannat: Tony Mårtensson tekade två gånger om i power play. Vips: Två assist direkt. Och sedan med tio minuter kvar att spela, i spel fyra mot fyra, drog han själv in 3–0 när Viktor Hertzberg frispelade honom till öppet mål. Ett mål och två assist i debuten för Almtuna. Tony Mårtensson är klass i allsvenskan.

… nyckelspelare:

På papperet saknar Almtuna en ”go-to-guy”, som kan kliva fram och avgöra de allra tätaste matcherna på egen hand. Matchen mot Västervik var tät. Och fram klev Tobias Liljendahl. Kanske har Almtuna funnit en matchvinnare i Timråförvärvet? Den här fredagskvällen klev han i alla fall fram – två gånger om. Med två identiska power play-mål direkt på tekning. 1–0: En skön liten dragning i slottet och sedan dragskott i första krysset. 2–0: Samma sak, men utan överdriven finess mot något väl tillbakadragna Västerviksbackar. Avsluten var kliniska från Liljendahl.

… publikintresset:

Inför varje ny säsong, oavsett idrott och oavsett lag, finns förväntningar. Ibland växer dem. Ibland sänks dem. När det gäller Almtuna inleds säsongerna alltid med ett status quo. De saknar en arena av rang och saknar … Ja, SHL-feeling. Att premiärsiffran skulle landa på runt 1 300 åskådare var nästan klart redan före matchen. Tur för oss på UNT att desto fler är intresserade att följa Uppsalalaget utanför Gränbyhallen fyra plåtväggar.Men värt att notera: Almtuna drog trots alt mer publik än vad Storvreta IBK gjorde i sin premiär.

Mer om matchen på unt.se/sport under kvällen