Rutegård: Skillnaden mellan vinst och förlust

Känn ingen press, Anastasia Williams – men du är tänkt att vara skillnaden mellan vinst och förlust den här säsongen.

4 september 2019 08:29

Uppsala Basket kommer från en säsong där de bara tog två segrar – måstematcherna mot Mark – och där de i långa stunder brottades med sin identitet på planen.

Allt annat än en fajt om slutspel den här säsongen är en gigantisk besvikelse, hur man än ser på det. Efter våren kändes det definitivt som att de mentala kvaliteterna för att göra ”något mer” finns i Uppsalas spelartrupp.

Under tisdagen var lagets nya amerikanska forward Anastasia Williams på plats – men Uppsala Basket är långtifrån ett färdiglagt pussel. Ytterligare en stor pusselbit ska in meddelas det, och det är en sak som är ett måste.

Bra storlek under korgen har inte Uppsala haft sedan Christy Bacon och Katarina Andersson gjorde Uppsala till ett topplag och pressade Umeå till en femte och avgörande semifinal säsongen 2015/16.

Klubben tappade sin stora namnsponsor Sallén Elektriska efter den säsongen och har ännu inte kunnat ersätta sin enskilt största sponsor genom tiderna med andra, och damlagets ansträngda ekonomi gör det tufft att hitta en kompetent import.

Bättre guards, som Heather Butler, går att hitta lite överallt, men ju fler (och bättre) centimeter över golvet, desto dyrare blir kontrakten. Det är så basketvärlden ser ut.

2017 öppnade Uppsala säsongen med Jalen O’Bannon, som fick gå. Efter jul kom Korinne Campbell, som inte blev någon succé.

2018 inleddes säsongen med att Uppsala nobbade guarden Brandi Buie, för att ersätta henne med en forward i Shereen Sutherland. Hon var helt okej, men inte den avgörande skillnaden som gav laget den självförtroendeboost laget behövde.

Gemensamma nämnaren: De har varit budgetvärvningar som raderats ur minnet i samma veva som deras flyg hem lyft från marken.

Är Anastasia Williams rätt spelare för Uppsala Basket? Det vet vi inte än. Men jag vet att det är stor skillnad på lag i basketligan dam som har bra amerikanskor och lag som har mindre bra amerikanskor.

Helgens träningsmatcher, förlusterna mot Eos och Wetterbygden, var ju dessutom inte sådana matcher som gav massor av självförtroende.

Och det är bara att titta i statistiken. I fjol nådde sex svenska spelare en topp 20-placering i poängligan i basketligan dam. Fem stycken tog sig in på topp 20 i returligan och på den vägen fortsätter det.

Sedan tre år öppnar ligans tävlingsbestämmelser för tre ickeeuropeiska spelare (amerikaner) per lag i stället för två, samt att det lämnas plats för ytterligare tre EU-spelare, och många ligalag har anpassat sig snabbt för den nya verkligheten.

Uppsala Basket behöver följa efter för att komplettera sin redan bra grundstomme med den spetskompetens som saknas. Ellinor Holmberg tog stora kliv som nyckelspelare under förra säsongen. Den 23-åriga guarden är tillsammans med Agnes Nordström spelarna som bär Uppsalalaget, där även Milen Hagos, Louise Skyttevall och Elin Ekdahl kommer att få nyckelpositioner i kommande säsongs lagbygge.

En spelare som Uppsala ska vårda och hålla tummarna för är Lisa Bolander. Den 16-åriga talangen har basketen i blodet, och hon kan med tur och skicklighet bli en ny nyckelspelare i ligan. Eller en ny export till college.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård