Rutegård: Hedersam förlust heter det

Påskaftonens 0–1-förlust hemma mot Malmö FF arkiverades snabbt under analysfliken "Sirius hedersamma förluster 2019", skriver UNT:s sportchef Mathias Rutegård.

20 april 2019 19:46

Mot AIK på Friends förlorade Sirius i en match där de länge hade både initiativet och möjligheterna. Hemma mot MFF var det något annat. Även om det är något för tidigt att konstatera saker och ting i allsvenskan, är detta möjligen dagen då det gick upp för Sirius och alla som följer dem att det finns en skuggsida av att vilja utmana den absoluta toppen på deras vis.

Men det går inte att säga annat än att försöket var både stiligt och tappert. Mirza Jelecak och Henrik Rydström har av allt att döma påtalat att mod och vilja är fundamentet att hålla fast vid och det bjöds på en fotboll som var värd något mer.

Dessvärre var det offensivt inte tillräckligt bra för att knäcka en guldfavorit.

Förlusten på Studenternas var som om någon lagt ett karbonpapper över insatsen i andra halvlek mot AIK på Friends. Det var hyggligt ute på planen, men effektiviteten saknades i motståndarens straffområde.

Mirza Jelecak for upp och ned på bänken med ett ansiktsuttryck som avslöjade att han var långt från nöjd med de blåsvartas avsluten. Eller bristen på dem.

Första halvlek: Ian Sirelius hade en farlig nick från nära håll och Jonas Lindberg träffade mål med vänsterfoten från distans.

Andra halvlek: Ett par inlägg och någon hörna var på det hela taget vad Sirius åstadkom framför Johan Dahlin som inte fick en enda avslut emot sig under sista fyrtiofem.

Kort före matchstart utgick Sam Lundholm ur truppen på grund av lårproblem och den nu spelande anfallstrion Jonas Lindberg, Philip Haglund och Mohammed Saeid skapade inte många farligheter centralt och Sirius hade inte heller de nödvändiga marginalerna med sig. Som när inhopparen Axel Björnström, som bröstade med sig bollen i straffområdet, revs ned och kunde ha fått straff.

Hur allsvenskan 2019 slutar vet vi först i november, men om endast ekonomisk styrka avgör vinner Malmö FF överlägset. Till Studenternas kom de blivande (?) mästarna med svaga matchresultat i bagaget och de dominerade inte så klart och tydligt som många kanske hade trott – men de överträffade Sirius i antal skapta chanser, och framför allt i antal brända chanser.

När det väl blev mål stod dock Sirius för framspelningen. Andra halvlek hade inte tickat i väg mer än 45 sekunder när Jesper Arvidssons rensning hamnade på fötterna på Sören Rieks, som bara hade att skruva in bollen i bortre.

Sirius bemästrar fortsatt grundprinciperna för hur ett lag ska agera tillsammans, men orken tröt, den offensiva spetsen saknades (John Junior och Adam Ståhl byttes in utan att ge effekt) och någon kvitteringsforcering lyckades de aldrig sätta upp mot ett Malmö som spelade smart, snålt och med en känsla av att tre väldigt efterlängtade poäng stod på spel.

Försvarsmässigt gav Sirius allt. Jonas Lindberg fick ta en varning på Markus Rosenberg när Malmöspelaren kom en mot en sedan Elias Andersson misslyckats med en hörna. Tim Björkström hamnade i en liknande knipa och fick gult kort.

Lukas Jonssons starka andra halvlek såg till att Malmö stannade på ett gjort mål, varpå påskaftonens 0–1-förlust snabbt arkiverades under analysfliken "Sirius hedersamma förluster 2019".

Sirius tränare Mirza Jelecak summerade ned sin tudelade känsla efter matchen.

"Spelarna står upp hela matchen, ger allt och det är mycket som är positivt trots att vi förlorar den här matchen ... Men vi är inte nöjda med att förlora och hedersamma förluster är inget vi siktar på att samla på den här säsongen”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård