Svenskamerikanen från Upsala IF tog EM-guld i vad som räknas som tidernas stavhoppsfinal. Han tog 6,05 meter och nog visste vi tidigt att den där fantastiska kvällen i Berlin i augusti skulle stå sig i den skarpa konkurrensen.

Det är alltid svårt att ställa prestationer mot varandra, men oavsett vad talar mycket för att det här är bara början för Armand Duplantis, så räkna med UIF-hopparen i den här sortens spalter i UNT även i framtiden.

Friidrotts-VM som i år avgörs på Khalifa International Stadium i Doha, Qatar i september är ett av de allra största sportevenemangen efter ett olympiskt sommarspel, och till världsmästerskapen i Qatar kommer Armand Duplantis som ett av de största namnen.

Bara en enda stavhoppare som hoppat högre utomhus genom tiderna och det är Sergej Bubka som tagit 6,14. Hallå! Armand Duplantis jagar Bubka. Sergej Bubka. Otroligt.

UNT-guldet handlar om att visa vem som har stått för den vassaste prestationen under 2018, och Armand Duplantis europamästartitel i stavhopp gjorde arbetet som juryns ordförande till en rätt enkel match. Trots att konkurrensen var tuff och trots att MMA-mästaren Zebaztian Kadestam mobiliserade störst massa i läsaromröstningen på unt.se

Med alla framgångar till höger och vänster på juniornivå har 19-årige Armand Duplantis ständigt varit på tapeten när det har dragit ihop sig till mästerskap. På juniornivå. Nu handlar det om seniornivå och ett hopp över 6,05 meter. Det är galet och fascinerande på en och samma gång.

Att inleda en säsong med att så uttalat ladda för en enda tävling som Duplantis gjorde under sommarhalvåret är dessutom tufft och sätter press och ställer krav. Att då komma till årets mål i bättre form än någonsin och på det leverera sitt allra bästa … Det är styrka. Mental styrka. Att har förmågan att kunna vara som bäst när det gäller.

Det är en egenskap som gör Armand Duplantis till Upplands just nu bästa individuella idrottare – alla kategorier.

UNT-guldvinnaren avslöjades under Uppsala Idrottsgala på Slottet under torsdagskvällen. Själva priset får Armand Duplantis ta emot av mig vid ett senare tillfälle.

Vi har berättat storyn hur Armand Duplantis hamnade i Upsala IF många gånger, men den tål att upprepas. 2015 gick ungdoms-VM i Colombia. Jonas Anshelm var förbundskapten för de svenska ungdomslandslaget. Han satt också i styrelsen för UIF – och såg en blivande stjärna för första gången.

Armand Duplantis tävlade då för IK Stål i Avesta, där hans mamma Helena kommer ifrån, och där hans mormor och morfar bor. Men det fanns också en koppling till Uppsala, då mamma Helena hade tävlat för UIF i mångkamp med efternamnet Hedlund.

Duplantis, som i höstas inledde sina universitetsstudier på Louisiana State University i USA, kan nå hur högt som helst och Jonas Anshelm, som spelade sin kort rätt och värvade supertalangen, vet varför; ”Han har framförallt en oerhörd talang och känsla. Han vet precis hur han ska hantera stavarna, precis som andra är skickliga på att hantera rubikskub med fötterna, har han sin talang. Han har känslan för farten och vinden och mentalt är han oerhört stark. Det finns inga limits”

Det är tredje gången Upsala IF Friidrott erhållet UNT-guldet. UIF är en klassisk klubb – inget snack om det – och den största UIF-profilen genom tiderna hittar man i långdistanslöparen Bertil Albertsson, och det är också han som har stått för den största individuella prestationen någonsin när han vid London-OS 1948 tog brons på 10 000 meter. Det är också han som tilldelades det allra första UNT-guldet, året var 1951.

Armand Duplantis kan bli den första olympiska mästaren från UIF. Ingen snack om det heller.