Rutegård: Alla sagor får inte lyckliga slut

Alla sagor får inte lyckliga slut, skriver UNT:s sportchef Mathias Rutegård om det faktum att Uppsala Basket bara är ett par matcher bort från spel i superettan 2019/20.

29 januari 2019 21:16

Utspelade och utslagna. Förlust med 30 poäng (76–106) mot Jämtland och det kunde varit sju resor värre när Östersundslaget körde rakt över hemmalaget.

Nathan Dawit avslutade den första perioden med en trepoängare på sista sekunden till 23–23, men när Jämtland höjde tempot exponerade de brutalt klasskillnaden mellan de båda lagen. Gästerna vann den andra perioden med 19 poäng (13–32).

Efter tisdagens förlust hemma mot Jämtland finns det inte många matematiska möjligheter kvar att spela på. Efter förra säsongens slutspelsmiss har det bara gått åt ett håll för Uppsala Basket. Och det är inte framåt.

Kalla fakta: Uppsala är just nu det sämsta laget i basketligan herr sedan Kvarnby förlorade samtliga sina 28 matcher säsongen 1999/2000.

Uppsala har släppt Xavier Cannefax och Davy Baltus, och mot Jämtland saknades även skadade guarden Dante Williams. Brian Bridgeforth kom inte heller till spel efter att sträckt en muskel under uppvärmningen.

Alla sagor får inte lyckliga slut. Ingen som har minsta hum om svensk basket kan ha undgått Uppsalas fantastiska resa från lindansargäng till den första semifinalen på 13 år säsongen 2008/09, när namn som Thomas ”TJ” Jackson och Danny Gathings fyllde Fyrishov till brädden, så att publikrekordet från träbänkarnas tid all världens när över 3 000 personer bänkade sig i hallen.

Det var inledningen på en publikfriande resa som fick sin kulmen i en SM-final 2015, den första sedan 1979. Organisationen var stor – den hade byggts från grunden under många år av framför allt Johannes Wohlert och Eric Hoh – och mot alla odds vågade och kunde den trotsa verkligheten.

Nu är Uppsala Basket en klubb med anor på ekonomisk, sportsligt och organisatorisk dekis. I år blir Uppsala dessutom den första klubben som tvingas lämna basketligan på sportsliga grunder.

Det finns liksom inget mirakel som väntar bakom hörnet, inga hjälteepos att börja fila på för klubben som tillhört den högsta serien sedan början av 1960-talet.

Den nedåtgående spiralen påbörjades för flera år sedan och många välvilliga personer har investerat privata medel för klubbens fortlevnad de senaste åren, men det är inte hållbart i längden.

Jag skrev en "Uppsala bör dra sig ur"-krönika inför årets säsong och ingenting under årets säsong har fått mig att ändra uppfattning.

Det som är positivt – nu gräver jag djupt, hörrni – är att Uppsala inte behöver börja om i ligasystemets källare, utan ett par år i superettan kan vara precis vad klubben just nu behöver. I dag drivs de på ångorna av vad de en gång var.

Det kommer att krävas en stor portion ödmjukhet, en hel del list – men framför allt ett hårt arbete att bygga upp varumärket Uppsala Basket igen. Det är fullt genomförbart med rätt personer på rätt platser.

Matchfakta

Uppsala Basket 76

Jämtland 106

(23–23, 13–32, 19–25, 21–26)

Poäng, Uppsala: Axel Nordström 19, Nathan Dawit 12, Odin Lindell 11, Robert Bolander 10, Eric Katenda 10, William Eriksson-Hansson 8, John Imbia 3, Nemanja Jovanovic 3.

Publik: 321.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård