Rospiggarna positivt till drastisk sänkning

Svensk speedway står inför en del förändringar. Det kommer med största sannolikhet att bli en sänkning av lagsnittet – frågan är hur det påverkar Rospiggarna.

2 september 2015 13:18

De senaste åren har poängtaket legat på 10,250 (per lag) men nu talas det om en sänkning till 9,250, något som skulle påverka klubbarna rejält.

– Jag tror på en rejäl sänkning, och 9,250? Ja, det går nog. Något måste göras, det blöder (ekonomiskt) på många ställen och vi måste sänka nivån. Ett snitt på 9,250 kan vara ett sätt att få bort mellanskiktet av importer, säger Mikael Teurnberg, lagledare i Rospiggarna.

Det kommer med alla säkerhet att bli en snittsänkning, men vågar man göra en så drastisk sänkning?

– Hålla på med 0,25 ger ingenting, konstaterar Mikael Teurnberg. Sänker vi vill 9,250 så kan det öppna dörren för svenska juniorer.

Säsongen pågår fortfarande, det körs semifinaler i den svenska ligan, men det bör komma ett besked inom kort om den eventuella snittsänkningen. Rospiggarna är en av de klubbar som har tävlat klart och Mikael Teurnberg har börjat skissa på hur laget 2016 ska kunna se ut.

– Jag räknat en del, men eftersom vi inte vet vilket poängtak vi har är det lite svårt att bygga ett lag. Jag har pratat med killarna i laget och vet ungefär var de står.

Förutom en sänkning av lagsnittet så har det talats om att minst fyra svenskar ska bli obligatoriskt (det är tre i dag), men det lär knappast införas nu.

– Det skulle inte fungera. Det finns inte så många svenskar. Man måste tänka på att varje lag måste ha ytterligare en eller två svenskar som backup i händelse av skador, säger Teurnberg.

När det gäller Rospiggarnas lag så har Andreas Jonsson högsta prioritet, och mycket talar för att John Lindman står högt i kurs hos Teurnberg.

– Jag vill inte prata om några namn, men alla förstår väl att Andreas betyder mycket för oss, säger han.

Rospiggarnas snitt för 2015 stannade på 10,03 om man räknar Jonsson, Nilsson, Lahti, Walasek, Vaculik, Korneliussen och Lebedevs – alltså den vanligaste startsjuan under säsongen. Här ser man vad en snittsänkning till 9,250 skulle betyda även för ett lag som Rospiggarna som kom näst sist i serien.

Som en jämförelse kan sägas att Vetlandas startsjua i semifinalen mot Dackarna hade ett poängsnitt på 11,55 ... Skulle snittet sänkas till 9,250 så tvingas Vetlanda skala bort flera toppåkare. Tar man bort exemplevis Tai Woffinden så blir snittet ändå 9,61 på sex förare.

När det gäller ekonomin så ser det ljust ut för Rospiggarna, som antagligen kommer att göra ett litet plusresultat för 2015 trots regnmatcher och uteblivet slutspel.

Den individuella SM-finalen blev en succé och den bidrar förstås till det förväntade ekonomiska resultatet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh