I tre år har 20-åriga Jurå och valacken Apollo Gammelgården varit ett team. De tävlar i en av ridsportens mest krävande grenar – fälttävlan, som brukar kallas för ridsportens triathlon då ryttare och häst måste hålla en hög nivå i både dressyr, terrängritt och banhoppning.
Senaste meriten för ekipaget, och den hittills största, var SM-bronset hon red till sig nere i Skåne.
– Det är en otrolig lycka när det stämmer i alla tre moment. Att gå in på en SM-tävling och koppla bort alla nerver är något man inte kan träna så mycket på i förväg. Min plan var och är för varje tävling att ha roligt och njuta av att vi faktiskt är där, för det är ju det vi tränar för.
Numera tävlar hon för Wäsby Fältritt men karriären i sadeln började på Harbo-Ortens Ryttarsällskap. Det var under ett ridläger där som hon med sin dåvarande ponny först kom i kontakt med fälttävlan.
– Det var fängslande och spännande att galoppera i skog och på fält, hoppa annorlunda hinder så som djupa diken, stora omkullvälta träd och även ner i vattenhinder.
Efter det var hon fast.
Fälttävlan är den tuffaste grenen inom ridsporten och kräver att hästen har både kondition och styrka att orka prestera i tre grenar. Ryttarens fysik är minst lika viktig, vilket Jurå är noggrann med:
– Det gäller att hästen inte ska sinkas av en otränad ryttare. Jag vill absolut inte komma i den sitsen att vi inte kan ge det där lilla extra bara för att jag inte orkar.
Hon tränar för två olika tränare för att kunna maximera sin träning. Traudi Björling är hennes dressyrtränare och Lena Bredberg hjälper till med terrängen och hoppningen. Båda är tränare på landslagsnivå och lägger mycket tid på Jurå och hennes satsning.
Det är ingen sport för den glömske, då alla moment måste förberedas väl. I dressyren måste Jurå lära sig alla rörelser och programmet utantill. I terrängen måste hon först gå den flera kilometer långa banan och mäta upp tiden, välja rätt vägar samt göra smarta hinderval. Därefter ska banhoppningen memoreras in.
Jurå och Apollo är trygga i samtliga grenar, men favoriten är helt klart terrängen:
– Det är en härlig känsla att få sätta den där dressyrrörelsen perfekt som man tränat på, eller få flyt och nolla hopprundan. Men framförallt är det terrängmomentet som jag ser fram emot. Man blir ett med hästen och måste lita på varandra fullt ut.
Apollo är en cool och lugn häst. Det är inte mycket som stör honom, inte ens på tävlingsplatserna. Undantaget är när starten går till terrängbanan, då sparar han inte på krutet.
– Jag har haft lite svårt att hålla honom då han är som en Ferrari. När vi går ur startfållan visar han vad han har under huven.
Ekipaget ingår nu i Swedish Eventing Tour och härnäst väntar Malmö City Horse Show i augusti. Därefter följer NM i Danmark och där är hon revanschsugen efter att ha hamnat precis utanför pallen förra året. Dessa tävlingar är några steg på vägen dit hon vill och målet är glasklart:
– Vi vill till EM.