Talangen hoppade av skolan – för att bli världsbäst

Peder Fredricson, Malin Baryard-Johnsson – och Tilda Sandstedt. Den 16-åriga hopptalangen har hoppat av skolan för att satsa allt mot toppen. I helgen tog hon plats på den stora scenen.

Tilda Sandstedt red inför storpublik på Friends Arena.

Tilda Sandstedt red inför storpublik på Friends Arena.

Foto: Daniel Meisels

Ridsport2021-12-03 06:30

Runt 14 000 personer intog under helgen Friends Arena för att se Sweden International Horse Show. På plats fanns stora delar av ryttareliten med bland annat det svenska OS-guldlaget från i somras. Helgen gav dock också plats för nya talanger och en av dessa är 16-åriga Tilda Sandstedt från Harbo. Inför storpubliken slutade Sandstedt trea i Prins Carl Philips pris på hästen Donnacha Ban (alias ”Nalle”). 

– Det känns väldigt bra. Både jag och min häst fokuserade mer än under lördagen och fick en bättre runda. Jag är väldigt nöjd, säger Sandstedt efter prisutdelningen och ärevarvet. 

Prins Carl Philips pris har ridits sedan 1987 och bland tidigare vinnare kan man hitta både Malin Baryard Johnsson och Angelica Augustsson Zanotelli. Totalt var det 300 ekipage som under året kvalade till tävlingen. Av dessa tog sig endast åtta till finalen på Friends Arena och en av dessa var alltså Tilda Sandstedt. 

– Det betyder jättemycket. Det var ett av mina stora mål i år även om jag har gjort större saker internationellt så är det här en tävling där jag alltid har velat vara med.

Scenen är stor, men Sandstedts ambitioner är större. Hon har ridit hela livet och lägger i princip all sin vakna tid på hästarna hemma på gården. Under året tog hon dessutom beslutet att hoppa av gymnasiet och ta en paus i studierna för att helhjärtat kunna satsa på hoppningen.

– Jag har aldrig tyckt om skolan, inte när jag gick i grundskolan heller. När jag fick ett val att göra det eller inte så valde jag att sluta helt enkelt så jag kunde hålla på med hästarna hela tiden och ge allt där. 

undefined
I finalen av Carl Philips pris red talangen felfritt.

Det lyser i Sandstedts ögon när hon pratar om hästarna. För att vara 16 år är också ambitionen och motivationen att ta sig till den absoluta världstoppen väldigt tydlig.

– Ja, sedan jag var liten så har jag alltid velat lyckas. Jag visste inte om det skulle bli så eller inte, men nu satsar jag allt. Jag lägger ner så många timmar och vill verkligen det här. 

Samtidigt är det ganska få som lyckas nå hela vägen, har du någon plan B med tanke på att du hoppat av skolan också?

– Jag tror att det i sådant fall blir något inom hästar, men inte ryttare. Jag brukar inte tänka så mycket på den för jag hoppas att det inte blir av. 

Vad har du för drömmar och mål?

– Jag vill bli världsetta och rida OS, jag vill uppleva allt. 

Vad är det som du måste utveckla för att ta dig dit?

– Just nu känner jag att jag har en bra känsla i hoppningen och jag behöver träna mer på att rida. Det är det jag försöker göra nu, lära mig hur hästarna ska ridas och även hur man allmänt tar hand om hästarna på bästa sätt. 

undefined
Donnacha Ban fick rida ärevarv inför jublande publik.

Nu delar hon arena med några som har upplevt allt. I Friends Arenas korridorer stöter den unga ryttaren på flera av de största inom sporten.

– Det känns väldigt häftigt att vara på samma ställe som de allra bästa. Man kollar lite extra, försöker se hur de rider och vad de gör med sina hästar. Man kan alltid lära sig mycket. 

Har du några speciella du ser upp till?

– Jag tycker att Malin Baryard är jätteduktig, även Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson så klart. Alla är jätteduktiga och rider med väldigt bra känsla, de känns som jättebra hästmänniskor. 

Sweden Horse Show blev ett fint slut på ett minst sagt bra år för Tilda Sandstedt. I somras blev hon uttagen till ponny-EM i Polen och red även i prestigefyllda Falsterbo Horse Show.

– Jag har uppnått alla mina mål i år. Året har till och med gått ännu bättre än vad jag hade tänkt mig. Jag var lite osäker om jag skulle komma hela vägen till EM, säger hon och fortsätter:

– Det har varit väldigt kul, väldigt mycket nytt då jag mest tävlat på min nya ponny. Vi fick en väldigt kort tid att lära känna varandra, men det känns verkligen som att hon var helt rätt häst för mig och jag är väldigt glad över den hästen. Hon har tagit mig väldigt långt, det var henne jag hoppade EM på och hon ligger mig väldigt varmt om hjärtat. 

undefined
300 ekipage kvalade till finalen, men bara åtta tog sig till Friends Arena.

I Prins Carl Philips pris slutade hon alltså trea och fick motta storpublikens jubel. 

– Det kändes väldigt häftigt att så många kollade på en, att man var i fokus för alla. 

Karriären är ung, men ambitionerna, målen och drömmarna är höga för Tilda Sandstedt. Helgen på Friends Arena gav fina svar och lovar gott inför framtiden.

– Det var en väldigt bra upplevelse att rida på en så stor arena och se hur det är. Jag är väldigt nöjd och glad, säger talangen. 

Prins Carl-Philips pris

Tävlingen är en av världens största cuper för kategori C- och D-ponnyer i 1.10- resp 1.20- hoppning. Ponnyryttare från hela landet tävlar under året om de åtta åtråvärda finalplatserna i Friends Arena, där tävlingen avgörs i samband med Sweden International Horse Show. 

1987 donerade kungafamiljen Prins Carl Philips Pris till Svenska Ponnyryttarförbundets Stockholmsdistrikt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!