I februari 2018 hölls ett möte där ridklubbar och kommunpolitiker samlades på Lurbo ridklubbs anläggning strax utanför Uppsala. Ridsportens framtid var på agendan och klubbarna hoppades på en större förståelse och ett ökat stöd från politikerhåll. Drygt ett år senare är UNT tillbaka på samma plats där mötet ägde rum.
– Vill du ha kaffe?, frågar Alexandra Eriksson, verksamhetschef på Lurbo.
Vi slår oss ner vid ett av borden i samlingslokalen där mötet hölls. Tanken är att bland annat reda ut vad som egentligen hände efter det där sammanträdet.
Gav det någon effekt?
– Det tycker jag. Vi har fått ett större bidrag ekonomiskt samtidigt som det känns som att politikerna har fått upp ögonen mer för ridsporten. Driftsbidraget har nästan dubblerats, säger Alexandra Eriksson.
Med det sagt är allt långtifrån perfekt. Det finns ett upprustningsbehov på många av ridsportsanläggningarna i Uppsala.
– Vissa har väldigt låg standard medan andra har väldigt hög, säger Alexandra Eriksson.
Det finns en del saker som skulle behöva förbättras hos Lurbo Ridklubb, berättar Alexandra Eriksson. Bland annat finns det fortfarande inget separat herr- och damomklädningsrum utan alla får byta om på samma ställe. I ridhusen hänger det elslukande lampor som avger ett dåligt ljus och resulterar i en saftig räkning.
– Vi vill byta till LED-belysning i ridhuset. Det skulle vara mycket bättre för miljön samtidigt som vi skulle spar många kronor per år. De pengarna skulle vi kunna lägga på något annat, säger Alexandra Eriksson som samtidigt är noga med att poängtera att det finns föreningar som har det sämre ställt.
Lurbos anläggning ägs av det kommunala bolaget Sportfastigheter.
– De vill inte investera i andra lampor och ett annat, modernare, uppvärmningssystem. Vi har en dialog med dem men får inte särskilt mycket gehör för det. Vi betalar ju hyran – inte dem.
En annan sak som efterfrågas i Uppsala är en riktigt bra tävlingsanläggning. Det finns ingen sådan som uppfyller kraven som det ser ut idag.
– Vi måste åka till Enköping för att kunna tävla på en sådan bana. Jag skulle säga att det är ganska konstigt med tanke på att Uppsala är Sveriges fjärde största stad.
Det har genomförts en enkät i Uppsala där man undersökte statusen på ridsportsfaciliteterna i närområdet. Då tillfrågades klubbarna i Uppsala om vad de tycker och tänker.
– Det man var överens om där var att det behövs en tävlingsanläggning och att det behövs ett större stöd för de anläggningar där det bedrivs ridskoleverksamhet. Den stora begränsningen i Uppsala är att det saknas en ordentlig plats att tävla på. Kanske kan man hitta någon typ av lösning där kommunen bygger en anläggning som klubbarna sedan kan hyra in sig på. Det får den här utredningen visa, säger Pär Englund, som genomförde enkäten och är Idrottskonsulent på Upplands Idrottsförbund
Ägarförhållandena på anläggningarna i Uppsala varierar. De kan vara kommunala, privatägda eller så är det så äger föreningen sin egen.
– De privat- och föreningsägda har det svårare. Det är höga kostnader både för djur- och anläggning. Utredningen får visa vad kommunen kan göra för att jämna ut förutsättningarna och se till att det blir mer jämställt oberoende av vart man bor.