Ridklubbens krav: lika villkor för alla

Under de sex senaste åren har Uppsala Ponnyklubb kämpat för att kommunen ska höra deras röster. De vill att idrott ska gälla på samma villkor för alla, och det är hög tid att utreda orättvisorna.

Ulrika Pernler och hästen Unico rider för Uppsala Ponnyklubb.

Ulrika Pernler och hästen Unico rider för Uppsala Ponnyklubb.

Foto: Isabel Fraley/privat

RIDSPORT2015-07-10 06:00

Uppsala kommun har som vision att deras verksamheter ska ta sin utgångspunkt i allas lika värde samt att så långt som möjligt skapa likvärdiga villkor för alla. I en skrivelse till kommunen tycker Lars Pernler att dessa ord på kommunens hemsida saknar substans och att det är "mycket snack men lite verkstad". Pernler, som är ordförande för Uppsala Ponnyklubb, uppmanar Uppsala kommun att leva upp till den grundläggande princip de menar att de utgår ifrån. Önskemålet är att kommunen snarast ska utreda och kartlägga storleken på orättvisorna i dagens bidragssystem till idrotten.

Uppsala Ponnyklubb är en ideell förening med cirka 600 medlemmar. För många av dem är en ridlektion veckans höjdpunkt, men det är många som inte har råd med fler lektioner i veckan, och många som vill börja rida gör det inte på grund av de utgifter sporten kräver. Den lösning som UPK vill ha för sin egen verksamhet är att kommunen går in och hyr deras ridanläggning så att klubben kan betala en subventionerad hyra istället för att dra hela lasset själva. Då skulle de kunna sänka priset på ridlektioner och fler skulle säkert börja rida. I skrivelsen till kommunen uttrycker Pernler att det inte är rättvist att vissa ungdomar har förmånen att utnyttja subventionerade kommunala anläggningar och betala 5-10 procent av hyreskostnaden, när andra idrottare tvingas betala 90-95 procent till hyran för att det är en föreningsdriven anläggning. Så mycket som ett hockeylag betalar tillsammans i timmen betalar var och en av UTK:s aktiva per timme.

– Så som det är nu så betalar våra ryttare 45 kronor i lokalhyra bara för att sitta på hästen under en ridlektion.

En annan del som Pernler beskriver är att de vill ha möjlighet att utveckla sin anläggning, och som det ser ut i dagsläget finns det inga pengar över till det.

Rickard Malmström, ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, säger att den utredning som Uppsala Ponnyklubb efterfrågar nu är högprioriterad och i full gång.

– Vi håller på att utreda möjligheterna för en jämställd och likvärdig idrott. Vi kommer inte hymla med hur det ser ut, utan det kommer komma svar på exakt hur det ser ut. Vi kommer ta vårt fulla ansvar nu. Innan har det inte funnits jättestor ambition och intresse i frågan men efter att ha drivit på det så är det annorlunda nu. Ambitionen är att alla idrotter ska behandlas lika. Det är dock ingen enkel ekvation att få ihop. Vad är rättvist? Ska dyrare idrotter få mer pengar? Är det likställt då?

Under 2011 gjordes en utredning om kontantbidrag och subventioner som visade på orättvisor inom bidrags- och subventionssystemet. I slutet av 2012 beslutade idrotts- och fritidsnämnden att godkänna planen för utredning av föreningsbidragens konsekvenser som jämställer kostnaderna för föreningsägda anläggningar jämfört med kommunala.

I början av 2013 beslutade nämnden att återkomma efter att de gjort en mer utförlig plan efter att de antagit ett nytt idrotts- och fritidspolitiskt program.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!