Ridklubbarna ställer politiker mot väggen

RIDSPORT. Ridklubbarna i Uppland har fått nog. De totalt 43 klubbarna med över 7000 medlemmar har kallat in distriktets lokalpolitiker från alla sju kommuner till en stor hearing i augusti och överst på agendan står anläggningsfrågan.

11 juni 2010 22:00

För första gången i svensk ridsport har ett helt distrikt gått ihop för att göra en offensiv mot lokalpolitikerna inför kommande val. Det är Upplands ridsportförbund som kallat, och fått svar, från flera politiker redan nu. Det är redan klart att moderata kommunalrådet Cecilia Forss tackat ja till debatten i Fyrispark men även flera av representanterna från de andra kommunerna är klara samt de inbjudna från oppositionen.
- Vi vill lyfta ridsportens betydelse i hela Uppland och visa hur viktig sporten är för hela samhället både när det gäller jobb och utvecklingen av landsbygden, säger Malin Aldal som är distriktskonsulent.
Hearingen ska äga rum först den 22 augusti men redan nu har intresset visat sig stort och det är många viktiga frågor som klubbarna vill ha svar på vid debatten som kommer att ledas av Gudrun Orava som är vice ordförande i Upplands ridsportförbund.
- Anläggningarna, ridklubbarnas roll som fritidsgård, möjligheten för ryttare med funktionsnedsättning att utöva sin idrott och att hänsyn tas till ridklubbarnas behov vid kommunernas detaljplanering är frågor som vi i styrelsen identifierat som de viktigaste, påpekar Gudrun Orava.

Som det är nu förs många höga och fräna diskussioner kring arenasatsningar i Uppsala inom övriga idrotter och när det gäller just anläggningsfrågan är ridsporten inget undantag. Som det ser ut nu är många ridhus helt utan omklädningsrum och duschar och klassas möjligen inte ens som idrottsanläggningar. Ett annat problem är att många föreningar äger sin egen anläggning och därför riskerar att inte få något driftbidrag utan tvingas finansiera verksamheten genom höga medlemsavgifter.
- Här är en fråga som vi vill uppmärksamma och få politikerna att kunna stötta med bidrag så vi slipper de höga medlemsavgifterna och att klubbarna slipper hyra ridhus till marknadshyror, fortsätter Malin Aldal på förbundet.

Förutom hearingen den 22 augusti arrangerar man en heldag med uppvisningar i olika grenar, till exempel den nya grenen Working Equitation. Under dagen kommer det även att vara en föreningsmässa. Denna gemensamma satsning mellan föreningarna och distriktet för att lyfta fram ridsporten är helt unikt i sitt slag och har inte genomförts någon annanstans i landet tidigare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Legue