Psykos bakom attacken pÄ Tillman

Basketprofilen Jens Tillman vÀcktes av att en man stod vid hans sÀng med en kniv i högsta hugg. HÀndelse höll pÄ att kosta honom livet.

Åklagare Elin Blank, mĂ„lsĂ€garbitrĂ€de Katrin Björklund och Jens Tillman.

Åklagare Elin Blank, mĂ„lsĂ€garbitrĂ€de Katrin Björklund och Jens Tillman.

Foto: Johanna Lundberg / BildbyrÄn

RÀttegÄng2019-10-01 12:45

Den meriterade före detta basketstjÀrnan Jens Tillman var ytterst nÀra att dö den hÀr dagen i början av september.

NÀr Tillman vaknade pÄ morgonen stod en 33-Ärig man vid hans sÀng med en kniv i högsta hugg. Mannen hade fÄtt för sig att Jens Tillman arbetade för polisen och att han placerat ut ett flertal kameror i lÀgenheten för att dokumentera 33-Äringens liv. Bland annat skulle kamerorna har funnits i en kryddburk, en Àggklocka samt i en tv-apparat.

Den misstÀnkte gÀrningsmannen var ocksÄ övertygad om att en kamera fanns i Jens Tillmans vÀnstra axel och i hans fingrar.

Under mÄndagens rÀttegÄng i Uppsala tingsrÀtt trÀffade Jens Tillman sin antagonist för första gÄngen sedan attacken i lÀgenheten den dÀr morgonen i september.

– Han frĂ„gade om jag filmade honom och jag sade nej. DĂ„ började han hugga pĂ„ tv-apparaten, pĂ„ en spegel, dator och pĂ„ ett par gardiner. Jag försökte lugna ner honom men han fortsatte och ville att jag skulle förklara varför jag filmade honom, sĂ€ger Jens Tillman.

33-Äringen gav sig inte och gick till attack mot basketprofilen frÄn Uppsala med en kniv. Han högg honom i axeln i jakten efter en kamera, men tillfogade Àven Tillman sex-sju andra skador pÄ vÀnster överarm. Jens Tillman lyckades föra ut mannen frÄn sovrummet men det var dÄ han fick ett knivstick i magen.

Under tumultet blev Tillman mycket illa knivskuren i hÀnderna. Han har fortfarande delar av armarna i gips. Senorna till bÄda tummarna Àr kraftigt demolerade.

– Under tumultet blev jag vĂ€ldigt trött, matt, jag orkade inte. Jag trodde faktiskt att jag skulle dö.

NÀr knivmannen var fÀrdig med sitt knivvÄld och Jens Tillman hade lyckats fly ut frÄn lÀgenheten hade han cirka 12 skador pÄ kroppen. Det allvarligaste skadan var knivsticken i magen. Bladet gick djupt in i magen och knivspetsen var bara millimeter frÄn att trÀffa en pulsÄder och det Àr en av anledningarna till att kammarÄklagare Elin Blank ocksÄ yrkar pÄ försök till mord.

Under 33-Ă„ringens förhör framkom det att han hamnat i en liknande psykos bara tre veckor innan, Ă€ven dĂ„ sökte han efter kameror. Han sade ocksĂ„ att han kunde sĂ€tta samman psykoserna med att han blandade knarket amfetamin och kokain. 

KammarÄklagare Elin Blank sÀger att straffvÀrdet för 33-Äringens gÀrning ligger pÄ sju Är fÀngelse.

Åklagare Elin Blank, mĂ„lsĂ€garbitrĂ€de Katrin Björklund och Jens Tillman.
Åklagare Elin Blank, mĂ„lsĂ€garbitrĂ€de Katrin Björklund och Jens Tillman.
Karta: Uppsala TingsrÀtt
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!