Michalak: "Du får ingenting gratis"

Anders Michalak gör sin tredje säsong som rallycrossförare och är ett av få ”hemmahopp” under helgens RallyX Nordic-final på Tierp Arena. Michalak tänker redan på nästa år.

Anders Michalak trivs bakom ratten på sin rallycrossbil.

Anders Michalak trivs bakom ratten på sin rallycrossbil.

Foto: Jakub Nitka/arkiv

Rallycross2019-09-21 15:00

Förra året låg Anders Michalak på finalplats i RallyX Nordic på Tierp Arena, innan han tvingades bryta. Fjolårets tävling var dessutom debut för rallycross på dragracingarenan och när tävlingen under helgen är tillbaka är Almungebon åter ett av få uppländska hopp på plats.

– Det handlar om kronor och ören. Det är inte lätt att få runt det i den här sporten, det är ett fruktansvärt arbete. Begränsningarna är att du måste ha en jäkla driv, ett företagardriv och är bra att sälja in dig. Du får ingenting gratis, säger Anders Michalak.

Anders Michalak gör sin tredje säsong i supercar lite efter att ha blivit svensk mästare i backe, svensk mästare i isbana, SM-silvermedaljör i supermotard och tillhört SM-toppen i crosskart.

Rallycross är något annat. Större, starkare – och dyrare. Och värre kan det bli. Michalaks förhoppning är att under nästa säsong göra ett par inhopp in värstingklassen supercar, som bjuder på 600 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

– Jag vill åka ett år till och tanken är att göra några inhopp i supercar-klassen. Det är inte lätt, men jag ska göra ett försök. Effektmässigt är det dubbla effekten i supercar. Det är som om du hoppar ur en Opel Corsa och hoppar in i en Ferrari, säger Anders Michalak.

Titelkampen i supercar lites handlar framför allt om Ben Philip Gundersen vs Linus Östlund. Norrmannen Sondre Evjen är klar trea medan svensktrion Simon Olofsson, Jimmie Walfridson and Anders Michalak slåss om fjärdeplatsen.

– Jag har haft två pallplatser i år och vill helst stå på pallen igen. Men vår klass är fruktansvärt jämn. Det kan vara 13 bilar inom en sekund på ett varv, säger Anders Michalak, som är laddad.

– Det här ska bli jävligt skoj. Jag har femtio gäster på plats och förhoppningsvis kan jag bjuda dem på en hel del action.

Michalak siktar på att ta steget från supercar lite till stora supercar-klassen.
Michalak siktar på att ta steget från supercar lite till stora supercar-klassen.
Karta: Tierp Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!