Westman gjorde succé på hemmavägar i Norduppland

En 22-årig Skärplingekille är distriktets bäste rallyförare – åtminstone under SM-helgen i Tierp. Sixten Westman gjorde en av sina tävlingar någonsin inför ögonen på pappa och farfar.

Sixten Westman på fjärde sträckan i Rally Uppland. 22-åringen från Skärplinge blev bäste upplänning och nu siktar på en bättre bil till nästa år.

Sixten Westman på fjärde sträckan i Rally Uppland. 22-åringen från Skärplinge blev bäste upplänning och nu siktar på en bättre bil till nästa år.

Foto: Håkan Lundh

Rally2024-06-01 18:16

Ingen kunde slå Sixten Westman från MK Tierp. Inte Pontus Åhman, inte Emil Karlsson och inte Mats Thorszelius. Hemmaåkaren Johan Wesslén körde bort sina chanser redan på fredagen och alla andra var chanslösa.

Bästa tävlingen när det som bäst behövdes – eller i alla fall när det var som roligast. På hemmaplan. På grusvägar utanför "husknuten" hemma i Skärplinge.

– Jo, det gick väl bra, säger först lite lågmält men nickar instämmande på frågan om det var "klockrent" från start till mål.

undefined
Sixten Westman och kartläsaren Emil Persson under lunchpausen på Tierp Arena efter den femte sträckan.

Nu finns det bara en sak som stoppar Westman från att ta nästa steg: Bilen.

– Det är materialet som sätter gränsen, säger han och syftar främst på effekten. 50 eller 70 hästkrafter till skulle inte vara så dumt, men då kostar det pengar – rejält med pengar. En bakhjulsdriven Volvo 940 har bättre effekt, bara för att ta ett exempel. Vinnarbilen i klassen var en Volvo 242 och tvåan, som likt Westman är junior, kör en Toyota Corolla.

– Jag tänker att nästa år, då ska det bli något bättre. För att få bästa förutsättningar så måste jag ha en annan bil, en vinnarbil. Målet är att ta ett SM-guld och då duger inte den här, säger han och gör en gest mot Skoda Fabian.

undefined
Serviceuppehåll för Sixten Westmans team på Tierp Arena. Redan här, efter totalt fem sträckor av nio, hade 22-åringen kopplat greppet om "Bäst i Uppland."

Det lär dock finnas utvecklingsmöjligheter även för chauffören. En rallyförare kanske börjar nå sitt max i 30-årsåldern och dit har Sixten Westman åtta år.

Han är visserligen uppväxt med bilsport och började köra som 16-åring, men rally är inte som hockey och fotboll. Här krävs det rutin på ett helt annat sätt.

Farfar Leif körde rally på 60-talet med frugan Lisbeth som kartläsare. Sedan kom pappa Per och fixade ett SM-guld som kartläsare åt Christer Steen från Dalarna – och nu har Sixten tagit över stafettpinnen.

– Utan dom (farfar och pappa, bland andra) hade det inte blivit någonting. Deras kunskap betyder allt för mig, säger Sixten, eller ska vi säga "Stigge?" Det är nämligen det smeknamnet som gäller sedan tonåren.

Numera är det rally som är prioriterat i Stigges idrottsliv, men vad sägs om åtta olika klubbar i fotboll och ishockey under åren?

undefined
Emil Karlsson och Jessica Larsson var de som utmanade Westman om titeln "Bäst i Uppland."

Westman blev 14:e i klassen. Emil Karlsson/Jessica Larsson blev 18:e, slagna med 15 sekunder av Westman medan Mats Thorszelius och Jenna Djurström blev 22:a. Pontus och Patrik Åhman, i den 33 år gamla Opeln, var hopplöst långt efter redan i fredags och kom på 29:e plats i klassen. Tierparna Johan Wesslén och Claes Åström bröt.

undefined
Mats Thotszelius och Jenna Djurström hängde med hyggligt, här på söndagens fjärde sträcka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!