Raderade ut rekord – efter 42 år

I 42 år har Kenth Rönn haft distriktsrekordet på 200 meter. Det har han inte längre. Nye innehavaren heter Isak Andersson: "Kul att skriva in sig i historieböckerna".

7 juni 2017 16:39

I november drabbades han av diskbråck så att han inte kunde gå på en månad. Men väl bra från det har det bara gått precis som Upsala IF:s Isak Andersson vill. Med träningen – och med tiderna.

– Först rehabade jag och i januari började jag träna när jag var i Sydafrika i tre veckor. Sedan har det bara gått på räls, säger Andersson som förra året tog UIF:s första senior-SM-guld – på 16 år. Men då var det på favoritdistansen 400 m häck.

På samma distans slog han personligt rekord med tiden 51,48 för två veckor sedan. Han visste med andra ord att formen var god när han åkte till Skararacet på nationaldagen för att springa 200 meter. Hela sprint-Sverige var på plats för att springa på de erkänt snabba Mondo-banorna. Och det gick fort, väldigt fort, för Andersson.

Med tiden 21,65 raderade han ut Kenth Rönns 42 år gamla distriktsrekord med 14 hundradelar.

– Det var första gången på länge som jag sprang 200 meter och formen är grymt god, det visste jag. Jag hade en bra feeling, säger Andersson.

Inomhussäsongen gick om intet men 21-åringen kan sannerligen inte klaga på starten av utomhussäsongen. Nu siktar han närmast på Sayo i Sollentuna, som är en uttagningstävling till lag-EM i Vasa vid midsommar, till helgen och senare på att kvala in till U22-JEM i Polska Bydgoszcz. Då måste han under 51,20 på 400 m häck.

Realistiskt?

– Det är det verkligen. Jag brukar inte springa så fort i säsongöppningarna som jag gjort i år, säger Andersson.

Fotnot: 1988 sprang även Robert Illes, UIF, på exakt samma tid som Rönn, alltså 21,79

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund