Så vill hon förändra idrotten i Uppsala

Madeleine Andersson blir ny gruppledare för Moderaterna i idrotts- och fritidsnämnden. Hon vill fokusera på samarbete och kommunikation för att ge idrotten i Uppsala de bästa förutsättningarna.

Gruppledare. Madeleine Andersson blir en av fyra ledamöter i Idrotts- och fritidsnämnden den första januari.

Gruppledare. Madeleine Andersson blir en av fyra ledamöter i Idrotts- och fritidsnämnden den första januari.

Foto: Staffan Claesson

Politik2016-12-19 05:00

Madeleine Andersson jobbar som idrottskonsulent i Upplands idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna, nu blir hon även gruppledare för Moderaterna i idrotts- och fritidsnämnden. Hon börjar den nya rollen första januari nästa år när den nya nämndorganisationen för Uppsala kommun träder i kraft.

− Jag brinner för idrott och speciellt för idrotten i Uppsala. Jag har länge jobbat med olika frågor inom sport och ser fram emot att fortsätta med det. Vi ska se till att idrottsrörelsen får rätt resurser och visa hur föreningar kan arbeta. Det gäller både bredd- och elitidrotten och människor i alla åldrar, säger Madeleine Andersson.

I dag jobbar Madeleine Andersson som idrottskonsulent och tidigare har hon bland annat arbetat med arenafrågor, sport för barn och ungdomar samt marknadsföring.

− Jag vill se att vi samarbetar och kommunicerar bättre mellan flera organisationer som bland annat myndigheter, förbundet, företag och föreningar. Man kan inte sitta i sitt eget hörn och tro att man kan göra en massa saker, vi blir starkare tillsammans och om man hjälper varandra, säger hon.

Nyligen blev det även klart att Mohamad Hassan (L) blir vice ordförande i idrotts- och fritidsnämnden när den nya nämndorganisationen för Uppsala kommun träder i kraft nästa år. De rödgröna partierna gör inga förändringar och Madeleine blir en av fyra kvinnliga ledamöter i nämnden.

− Det känns fantastiskt roligt att jag får chansen att visa vad jag kan inom sport och fritid och det är såklart både hedrande och spännande att få föra Moderaternas talan i de här frågorna, berättar Madeleine Andersson.

Idrotts- och fritidsnämnden ansvarar för att kommunens idrotts- och fritidsanläggningar utvecklas, rustas upp och sköts om. Det kan till exempel vara arenor, sporthallar, bassänger, elljusspår och skidanläggningar.

− Vi har ett samhälle med mycket stillasittande och vi måste visa hur värdefullt det är att röra på sig. Alla ska ha en värdefull fritid och vi ska kunna erbjuda olika aktiviteter som lockar människor, säger Madeleine Andersson.

En het fråga i Uppsala har varit de olika arenorna som ska eller har byggts i staden.

− Det räcker inte med att bara ge elitlagen en arena och önska dem lycka till. Utan vi måste ge klubbar förutsättningar och utbildning om hur de kan arbeta för att hitta nya inkomster och vilka möjligheter som finns, säger Madeleine Andersson.

Tidigare i år öppnade IFU Arena som har hallar för innebandy och friidrott. I onsdags berättade kommunen att Uppsala Eventcenter troligen börjar byggas 2017 – samma år som byggandet av Nya Studenternas beräknas starta.

− Föreningar och utövare på elitnivå är ett måste för att vi ska få breddidrott i Uppsala. De blir förebilder för andra och unga idrottare, men bredden ska inte betala för eliten, säger hon.

De här sitter i Idrotts- och fritidsnämnden från första januari

När den nya nämndorganisationen för Uppsala kommun träder i kraft den första januari 2017 tar Mohamad Hassan (L) och Madeleine Andersson (M) plats i Idrotts- och fritidsnämnden medan Markus Lagerquist (M) och Hélène Brodin Rheindorf (M) lämnar.

Rickard Malmström (MP).

Loa Mothata (S).

Leif Wahlström (S).

Lars Madej (S).

Mathias Kullberg (M).

Helena Nordström-Källström (MP).

Huseyin Alpergin (V).

Karin Lawenius (L).

Mikael Eriksson (C).

Mohamad Hassan (L).

Madeleine Andersson (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!