Paradressyrfest i Uppsala

Flera av Sveriges bästa ryttare inom paradressyr och Special Olympics kommer till Uppsala i helgen när Lurbo Ridklubb arrangerar SM. Felicia Grimmenhag från Bålsta set fram emot tävlingarna och på en bra placering.

Förväntantsfull. Felicia Grimmenhag från Bålsta tävlar i SM i paradressyr som arrangeras i helgen i Uppsala.

Förväntantsfull. Felicia Grimmenhag från Bålsta tävlar i SM i paradressyr som arrangeras i helgen i Uppsala.

Foto: Carin Wrange

Parasport2016-09-02 13:07

Totalt kommer ett tjugotal ekipage från hela Sverige att delta i helgens tävlingar som arrangeras av Lurbo Ridklubb.

− Det ska bli väldigt kul att visa att anläggningen duger för SM och tävlingen betyder mycket för oss medlemmar i klubben. Det är en ganska liten skara pararyttare i Sverige som samlas vid några få tävlingar och det blir en särskild gemenskap, säger Johan Öhrmalm, som är med i tävlingssektionen på Lurbo Ridklubb.

Under de senaste åren har Lurbo Ridklubb jobbat för att göra sin anläggning tillgänglig för funktionsnedsatta ryttare och det arbetet gör nu att klubben får arrangera SM.

− Det kommer att bli en stor hästfest och vi hoppas att det kommer mycket folk. Vi vill ha en familjär känsla och det kommer att bli mycket roligt som händer, säger Johan Öhrmalm.

De fyra SM-klasserna avgörs i två omgångar på söndagen och ekipagen rider olika program beroende på vilken grad de tävlar inom. Förutom SM i paradressyr rids även en klass inom Special Olympics.

Flera uppländska deltagare ska delta, bland annat Felicia Grimmenhag från Sällskapet Segersta Sportryttare och Gustav Kroon och Jenny Samuelsson från Lurbo Ridklubb.

− Det blir extremt lyxigt med SM så nära och jag har hört att anläggningen ska vara väldigt fin. Det är ganska många ryttare i min grad men jag hoppas kunna sluta på topp fyra, säger Felicia Grimmenhag.

Hon är från Bålsta och kommer att rida på hästen Purissama ox.

− Hon är väldigt ung och jag har inte ridit på henne så länge men hon har känts bra de senaste veckorna. Jag skadade fingret för ett tag sedan och har inte kunnat förbereda mig som jag velat men det känns bra inför SM, säger Felicia Grimmenhag.

Förutom tävlingar blir det i helgen även uppvisningar inom bland annat working equitation, westernridning, bågskytte till häst och hunddressyr.

Vid paratävlingar i Sverige rids oftast specialskrivna internationella program, som är speciellt utformade för att passa de olika graderna:

Inom grad 1 har man möjlighet att välja att antingen skritta eller skritta och trava. Ryttaren väljer själv alternativ, men alla tävlar mot varandra.

Inom grad 2 innehåller programmen skritt och en mer sammanhängande travdel.

Inom grad 3 förekommer skritt, trav och galopp i programmen och motsvarar ungefär LC-LB.

Inom grad 4 förekommer alla gångarter och rörelser som öppna, sluta och förvänd galopp, motsvarande LA-MSV.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!