– Det var en ren tillfällighet då jag hade ett möte med Upplands fotbollsförbund om en helt annan grej. Så kom det här upp och då sade jag ”att vi i Vaksala har förberett oss i flera år för att börja med parasport, så vi är redo” och sedan var det klart inom 24 timmar, säger Vaksalas föreningsutvecklare Andy Bachmann och fortsätter:
– Då var allt på plats, vi hade bestämt med laget och tränarna att de är en del av Vaksala nu. Det var en tillfällighet i slutändan fast vi har förberett oss länge.
Blindfotboll, eller 5-a-side fotboll som det heter, är en paraolympisk sport för spelare med nedsatt syn och en sport som är på uppgång. Fram tills i dag har det inte funnits några föreningar i Uppsala som erbjuder möjligheten att spela 5-a-side fotboll men nu tar Vaksala SK tag i taktpinnen och blir en av nio andra föreningar runtom i Sverige.
– Vi är störst i stan och har velat ta ett större ansvar. Vi vill möjliggöra sport för alla. Det är en extrem utmaning i dag när folk har mindre tid och hellre köper sig fri från allt istället för att komma med ideella timmar. Det kommer att bli väldigt roligt, säger Bachmann.
Laget har redan tio spelare och är emellan 20–44 år. De kommer att få att träna i en lugn och tyst miljö på Ångelstaskolans konstgräsplan för att få optimala förutsättningar.
– Vi har fått jättebra hjälp av kommunen och av Upplands fotbollsförbund. Allt det här har gjort att de kommer att få de bästa träningsmöjligheterna i Sverige. I framtiden vill vi bygga ut verksamheten för barn också.
Vad innebär det här för er förening?
– För oss så blir det så klart en omställning. Vi måste lära oss ett helt nytt sätt att kommunicera då hemsidan som vi använder i dag är till exempel inte alls gjord för blinda. Vi måste så småningom även sätta upp skyltar med blindskrift och skaffa helt andra bollar som rasslar. Vi måste ha guider som står runt planerna och lösa med färdtjänst till och från träningar, så det blir en helt annan logistik.
Utöver blindfotboll ska Vaksala samtidigt starta upp gåfotboll för äldre och pensionärer som inte kan eller orkar springa längre.
– Även äldre vill ju idrotta. Det finns jättemånga före detta högpresterande idrottare, och vanliga idrottare, som bara vill röra på sig. Många är ensamma när de bli äldre och i idrotten har de en chans att hitta nya vänner, avslutar Bachmann.