Sagt och gjort gick jag min första lektion i torsdags, som en uppvärmning inför vår bevakning av Uppsala Padel Weekend.
Jag och Martin Nilsson på UNT-sporten bokade en dejt med Uppsala Padelcenters Andreas Ehrnvall och ungefär i samma veva som Ehrnvall konstaterade att jag inte direkt var först på bollen att hitta till en padelbana i Uppsala, konstaterade jag själv att det inte alls gjorde något att inte vara just först på bollen i denna sport. Glaset bakom mig räddade mig ju, gång på gång.
För mig som spelat en del tennis genom åren kändes det bakvänt att släppa bollen bakom sig, men det gick otroligt snabbt att infinna sig i den nya verkligheten.
Banan är en tredjedel av en tennisbana och bollar som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i squash. Det gör det lättare att hålla igång spelet, och Andreas Ehrnvall tror att det är anledningen till det stora intresset för sporten.
Jag förstår all kärlek som just nu riktas mot den snabbväxande racketsporten. Enkelheten dominerar. Det handlar om spelsinne och bollsinne snarare än muskler och kraft. Och bara det faktum att man måste spela dubbel för att över huvud taget spela padel gör att gemenskapen blir en del av showen.
Padel är ett fenomen. Den växer i rasande fart som motionssport och antalet banor har på kort tid exploderat. Något tak tycks inte finnas. Men så har ju vår nya folksport stor draghjälp av kändisarna som verkligen går i täten för den nya rörelsen.
Artisten Måns Zelmerlöw har tillsammans med förre tennisstjärnan Jonas Björkman öppnat padelhallar i både Hudiksvall, Stockholm och Göteborg. Hockeylegendaren Peter Forsberg bygger Umeå Padelcenter med fem banor och bordtennislegendaren Jan-Ove Waldner ska lansera sporten i Kina.
I Uppsala Padel Weekend ser vi bland andra Sveriges senaste Grand Slam-segrare i tennis Thomas Johansson, fotbollslegendaren och högaktuelle tränaren i Brommapojkarna, Olof Mellberg.
Alla spelar padel.
Men – det finns en del svårigheter för sporten. Padel sökte medlemskap i Riksidrottsförbundet i år, men nobbades och tvingas vänta till 2019 för en ny chans att välkomnas in i finrummet. Utan en acceptans från RF går det inte att ansöka om LOK-stöd och liknande som finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott, vilket gör att padeln på ungdomsnivå kommer att stora svårigheter att slå då någon måste betala kalaset.
Jag är övertygad om att padel är här för att fortsätta växa. Det är så logiskt, alla fattar utom RF.