Efter padelboomen – nu våras det för föreningarna

Padel fullkomligt exploderade under pandemin. Nu kan racketsporten bli mer föreningsorienterad för att underlätta för både barn och vuxna.

Samtliga 40 platser på Libro Padelförenings nystartade padelskola fylldes upp direkt. Spelarna består av pojkar och flickor mellan 6-11.

Samtliga 40 platser på Libro Padelförenings nystartade padelskola fylldes upp direkt. Spelarna består av pojkar och flickor mellan 6-11.

Foto: Teodor Svensson

Padel2022-04-28 18:30

Under coronapandemins framfart var det nog ingen som missade padelns explosionsartade tillväxt i landet. Vissa har ställt sig frågande till hur sporten ska lyckas bevara sitt momentum från pandemiåren nu när restriktionerna har släppt. Enligt Tobias Ågren och Robert Andersson, två av huvudfigurerna i Libro padels nya ideella föreningssatsning kan svaret ligga i en strukturändring. 

– Vi är övertygade om att padelns framtid ligger i någon sorts föreningsform. Just den sociala aspekten och att hitta spelpartners har blivit ett växande problem för såväl unga som vuxna, men genom att vara med i en förening räcker det att dyka ner en kväll för att hitta spelare runt din nivå. Det här har gjorts i hundra år inom andra sporter, så varför kan det inte göras inom padel också? säger Robert.

undefined
Robert Andersson jobbade ursprungligen med anläggningen men är nu även inblandad i föreningen och deras padelskola.

Från att tidigare mestadels ha bokat sina egna tider verkar allt fler padelspelare nu dras mot föreningar. Libro padelförening är den senaste av en rad föreningar i Uppsala, och de har redan gått från noll till 220 medlemmar under sina sex första veckor.

– Vi trodde oss känna av ett sug inom padel för den föreningsform som egentligen all övrig idrott bygger på. Så vi tänkte att vi bildar en klubb och ser hur det går, men vi hade aldrig trott på den här responsen. Den har varit helt överväldigande, säger Tobias.

undefined
Tobias Ågren startade upp föreningen tillsammans med Libro Padel och sitter nu som ordförande.

Förutom den sociala aspekten ska det även vara billigt för spelare att spela genom föreningar. En stor del av Libros satsning sägs ha grundats i att ge barn och ungdomar en större chans att utöva padel, och föreningen håller nu på att driva en padelskola för flickor och pojkar mellan 6-11 år.

– Våra platser på padelskolan blev fyllda direkt och det finns redan önskemål om att starta upp en äldre kategori för 14-, 15-åringar. Vi tror att tillväxten underifrån är omättlig och tycker inte att priset ska bli en tröskel för barn som vill spela.

undefined
Ett av föreningens mål är att barn ska kunna börja med padel lika väl som någon annan sport.

Tobias och Robert betonar att den svenska padeln fortfarande är i sin linda. De menar att förbundet behöver hitta en nationell struktur med lokala serier och olika divisioner där man kan tävla mer organiserat. Fram tills dess kommer de fortsätta samarbeta och tävla med andra klubbar, och de är väldigt optimistiska för sportens framtid.

– Padeln är här för att stanna. Det är just nu fler som börjar än som slutar och föreningsverksamheten kommer bara att växa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!