UNT går genom en artikelserie på djupet i ämnet elitsatsningar i ung ålder och denna gång handlar det om gymnasieelever som ledsnat på sin idrott och valt en alternativ väg – genom den populära racketsporten padel.
– Jag har spelat basket sedan jag var sju började på Niu (kallas även elitidrottsprogrammet, reds. anm) förra hösten men slutade några månader senare, säger Nora Ehrnvall, 17, som tycker att det är bra att padelträningarna på gymnasiet ”bara” är två gånger i veckan.
Situationen var helt annan för ett år sedan för Ehrnvall.
– Det var träning varje morgon och typ varje kväll. Så man tränade till sent på kvällen och skulle upp och köra igen klockan åtta.
Uppsala och Celsiusskolan är bland de första i Sverige med att erbjuda padel på schemat. När UNT besöker Uppsala Padelcenter spelar gymnasieelever match på tre av banorna. Tjejer och killar spelar tillsammans (padel spelas alltid två mot två) och instrueras emellanåt av tränarna från andra sidan glasrutan.
– Det är skitkul, verkligen. Många har fattat tycke för det här, säger 18-årige Nils Ygeby som annars spelar tennis på Niu fem gånger i veckan.
– Jag hoppar in här och lirar padel då och då. Man tjänar på att utöva båda sporterna eftersom de är så lika.
För att få tillbaka motivationen och glädjen till tennisen brukar han ta en veckas paus emellanåt – särskilt när det är mycket i skolan.
– Det kan bli för mycket ibland med bara tennis, det blir ju ofta sju pass i veckan.
Malin Andersson är teamansvarig för padelprofilen. Hon har själv spelat basket i många år och är väl insatt i problematiken som uppstår när barn och ungdomar satsar allt på en (1) idrott.
– Vi vill att alla ska kunna börja här, och vi har inte heller så många ansökningar att vi behöver välja bort någon, säger hon och fortsätter:
– Vi har elever som börjat på elit men tycker det är för tufft och tröttnar. Vi har en fotbollskille, en hockeytjej, bandyspelare och tennisspelare. Så det är blandat. Men även de som tränar på en lägre nivå, som inte är elit, som kanske har två sporter man hinner med.
I Båstad siktade en gymnasieskola på att dra igång elitpadelverksamhet (Niu) till hösten. Dit försökte man locka de allra bästa padeljuniorerna – men misslyckades.
– De har nog inga elever i dag i Båstad. Vi padelmänniskor tänker kanske lite att alla känner till sporten, men så är det ju inte. I och med att vi hade fyra elever från början och nio nu efter några veckor ser vi ju att det garanterat kommer bli fler, säger Andersson.
Hur känns det att vara först i Sverige?
– Det är jättespännande. Superkul att kunna fånga upp dem som slutar i tidig ålder, att de kan få ett nytt intresse som är lite mer lek.
Cina Hanöl är 17 år och flyttade till Uppsala för möjligheten att spela högstadiehockey på Gränbyskolan och spela i Almtunas damlag. Men nu, efter ett år med killarna på elitidrottsprogrammet på Celsiusskolan, har även Cina hamnat på padelbanan.
– Jag vill inte lägga ner så mycket tid på en sport jag inte längre tycker är kul. Klubben lägger inte så mycket energi på damhockey, det tas inte in bra tränare som är engagerade och verkligen vill att laget ska vinna.
Varför blev det just padel i stället?
– Det är kul, även om vissa är mycket bättre än andra. Man märker att man blir bättre ganska snabbt.
Nora Ehrnvall är säker på att padelprofilen på gymnasiet kommer spridas över landet.
– Vissa vet inte vad det är men de som kommer hit tycker det är skitkul. Sen fastnar typ alla för det.
Har du inte träffat någon som tycker det är tråkigt?
– Ja alltså om de förlorat, men ingen som tyckt att själva padeln är tråkig.