– Vi har fått höja priserna både för ridlektioner och hyran som man betalar för att ha sin häst i våra stall. Förut kostade det 165 kronor per lektion, nu har vi höjt till 190 kronor. Vi har också höjt kostnaderna för en stallplats ganska rejält, med 1 000 kronor, säger Jessika Rick, ordförande på Gimo ridklubb.
Anledningen till prishöjningarna är ökade omkostnader för klubben, till följd av det senaste årets stigande inflation. Framförallt är det kostnaderna för foder och strö som har ökat.
– Förut köpte man en spånsäck för 40 kronor, nu kostar den runt 100 kronor. Det är hutlöst. Vi försöker kompensera det med priserna på ridningen, men hur mycket tål våra elever att betala? Vi vill inte höja så mycket till, men det har blivit så mycket dyrare att hålla hästarna, säger Jessika Rick.
Omkostnaderna för bönder som säljer hö har ökat, enligt Jessika Rick. Det har blivit dyrare att få hem material till ensilage, dieselpriserna har ökat och kostnaden för gödningen har gått upp med flera hundra procent till följd av kriget mellan Ryssland och Ukraina. I och med torkan finns risken att foderpriserna nu kommer gå upp ytterligare.
– Det är ju en stor risk att foderpriserna kommer rusa iväg. Vi har en väldigt bra foderleverantör som har lyckats leverera till oss i alla år, men det finns ingen garanti. Det är en klar oro och frågan är var smärtgränsen går, säger Jessika Rick och fortsätter:
– Jag har sett priser ute på sociala medier. Där har priserna gått upp något hysteriskt: Från att en bal kostat 600 kronor till att nu kosta 2 000 kronor. Folk är väldigt oroliga nu. Men det här är ju panikpriser, var vi landar vet vi inte.
Jessika Rick tror inte att det kommer bli så illa som 2 000 kronor per höbal, utan hon håller hoppet uppe.
– Personligen försöker jag vara lite lugn och tänka att det löser sig kanske. Bönderna får ju i år ta gröda på fler ställen än annars. Och det kanske kommer regn som gör att det kan bli en bra andra skörd.
Samtidigt är situationen extra tuff för ridskolan i Gimo, eftersom de drabbades av hästsjukdomen kvarka två gånger förra året. Klubben blev då tvungna att ställa in många aktiviteter som kunde ha inbringat pengar.
Trots att det blivit dyrare att rida på ridskolan har det hittills inte märkts att eleverna väljer att sluta.
– Det verkar ha funkat bra ändå. Många är kvar. Det som hänt är kanske att man väljer att inte rida två gånger i veckan, utan istället en dag i veckan.
Finns det risk för att eleverna inte kommer ha råd att fortsätta rida på grund av inflationen?
– Absolut, den risken finns ju. Nu när vi höjt har vi till exempel börjat erbjuda flera betalningsalternativ. Förut kanske man skulle betala terminsräkningen med en eller två räkningar, men nu kan man dela upp det mer. Därför tror jag många känner att de ändå kan fortsätta.
Enligt Jessika Rick är ridskolan i Gimo viktig för de barn och ungdomar i kommunen som rider på klubben.
– Ridskolan är viktigt för kommunen och för att kunna erbjuda barn och ungdomar en vettig fritid. Vi vet hur viktigt det är för barn och flickor, för det är ju mest flickor, att växa upp och lära sig ta ansvar. Man får så mycket av hästar, både i stunden och för framtiden, säger Jessika Rick.
Finns det en oro för att ridskolan inte ska gå runt?
– En viss oro finns ju självklart, vi klarar ju inte hur mycket som helst. Blir priserna för höga blir det svårt.