Östervalls sköna SM-gulddubbel

Det regnade stundtals och det var hård vind men Upsala IF:s Lovisa Östervall tacklade de yttre svårigheterna bästa av alla – och blev dubbel svensk mästarinna i mångkamp.

9 september 2018 18:10

Under SM i Eskilstuna för två veckor sedan hade Lovisa Östervall stora förhoppningar i höjdhoppet. Från att ha gått från 1,80 till ett personligt rekord på 1,86 fanns goda förhoppningar om medalj. Men då fick hon inte till det och det var en besviken UIF:are efter tävlingen. Men revanschen kom i helgen i Uddevalla när hon inte bara vann K22-klassen utan även tog hem seniorklassen av bara farten.

– Revansch? Ja, så var det väl. Mångkamp är ju ändå det jag kör och det som jag vill ska gå bäst, säger 21-åringen.

Helt oväntad seger var det inte. Förhoppningarna om guld fanns där på förhand berättar Östervall, som vann sitt första seniorguld 2015, på telefon på väg hem från tävlingen.

– Jag är mest nöjd med helheten. Vädret var inte det bästa med regn och motvind, men jag höll en bra lägstanivå. Alla resultat var helt okej, säger hon efter avslutad sjukamp.

Totalpoängen blev 5 405. Närmast bakom, på silverplats, hamnade EM-deltagaren Mari Klaup-McColl på 5 236.

– Slutpoängen är ändå bra med tanke på vad sent det är på säsongen och på vädret, säger Östervall som tidigare i somras slog nytt personligt rekord på 5 754 poäng.

Säsongen som varit är hon väldigt nöjd med efter att ha satt personliga rekord i en rad grenar. Men nu väntar vila, i blott två veckor, innan grundträningen inför nästa säsong inleds.

– Det är mycket som har gått bra i år och jag ser fram emot nästa säsong.

SM-silver tog IFK Märsta Simon Thor i P19:s tiokamp med en serie på 6 263 poäng. Dessutom kammade Alunda SK:s Viktor Rydåker hem ett brons i P15-klassens åttakamp med en serie på 4 680 poäng.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund