Uppsala om O-ringens ekonomiska succé

O-ringen i Kolmården blev en ekonomisk pangsuccé och sätter tonen inför orienteringsfesten i Uppsala 2020.

O-ringen i Kolmården blev en ekonomisk succé för funktionärsklubbarna. Nästa år kommer orienteringsfesten till Uppsala.

O-ringen i Kolmården blev en ekonomisk succé för funktionärsklubbarna. Nästa år kommer orienteringsfesten till Uppsala.

Foto: Stefan Jerrevång / TT

Orientering2019-11-08 12:15

O-Ringen i Kolmården i somras blev en ekonomisk succé. Arrangemangets överskott landade på 8,3 miljoner kronor – 800 000 kronor mer än budgeterat – och de femton föreningarna från Östergötland som hjälpte till att genomföra den gigantiska orienteringsfesten blev belönade.

Totalt får funktionärsklubbarna dela på cirka 5,3 miljoner kronor. Nästa år kommer världens största orienteringstävling till Uppsala.

– Det är jätteglädjande siffror och verkligen viktigt att se att det betalar sig när man lägger ned så mycket tid som funktionärsarbetet kräver. Att kunna säga att O-ringen är stort och er lott i det här blir bra är viktigt, säger Jens Lindquist, projektledare för O-Ringen i Uppsala.

Sammanlagt nio uppländska föreningar har tecknat funktionärsavtal inför O-ringen 2020 (OK Linné, IF Thor, Långhundra IF, Länna IF, Rasbo IK, OK Rodhen, OK Enen, Sigtuna OK, Björklinge SOK). Kolmårdens succé sätter tonen och höjer förväntningarna.

– För min del vill jag kunna leverera ett projekt som blir ekonomiskt fördelaktigt för föreningarna. På det stora hela sänder det här viktiga signaler inför kommande års arrangörer, säger Jens Lindquist.

O-ringen avgörs i Uppsala mellan den 19 och 25 juli 2020 och anmälningstakten är hög. När det första anmälningsstoppet summeras den 1 november hade närmare 8300 deltagare redan anmält sig.

– Det är precis lika bra som förra året inför Kolmården, så allt tyder på att vi också får ett stort O-ringen även i Uppsala. Att det pekar på 20 000 deltagare är ingen tvekan, säger Jens Lindquist.

Centralorten för tävlingen kommer att vara vid SVA i Ultuna med camping på fälten upp mot Ultuna och ut mot Dag Hammarskjölds väg.

– Vi har otroligt bra förutsättningar i Uppsala. Det är cykelvänligt så att man kan cykla till fyra av fem etapper, säger Jens Lindquist.

O-ringen 2020

O-ringen avgörs i Uppsala mellan den 19 och 25 juli 2020.

Centralorten kommer att vara vid SVA i Ultuna med camping på fälten upp mot Ultuna och ut mot Dag Hammarskjölds väg.

Två etapper avgörs i Nåsten, med tävlingsarenan vid Pattons hage. Två etapper går i Lunsen, med arenan vid den gamla kungseken vid Flottsund, samt en etapp vid Östuna, i samma område där en O-ringenetapp genomfördes 2001 när centralorten var i Märsta.

Dessutom genomförs en elitsprint med mål på Studenternas IP och mountainbikeorientering och precisionsorientering i Stadsskogen.

Förra gången som O-ringen gick i Uppsala var 1980. Då var centralorten ungefär där Gränby centrum ligger i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!