Jämställdheten inom idrottsklubbar och föreningar varierar i Sverige. OK Linné i Uppsala arbetar aktivt för att medlemmarna ska bli inkluderande.
—Det är viktigt att vi som förening bejakar detta och att vi inkluderar både erfarna medlemmar och de som vill komma och testa för första gången. Vi har ingen anställd i föreningen, utan alla arbetar ideellt. Samma gäller våra aktiva idrottare, alla över tjugoett betalar samma avgift, det skiljer sig inget mellan vilket kön man har eller hur bra man är, säger klubbens ordförande Helena Grennberg.
Orienteringsklubben från Uppsala är en av Sveriges största och har ungefär 1000 medlemmar. Åldrarna sprider sig från barnsben upp till nittiofem och alla som är aktiva deltar på samma villkor.
—Sporten i sig är uppbyggd för att vara jämställd. Alla som tränar och tävlar har samma möjligheter. Det finns tävlingsklasser för alla åldrar för båda könen och för hur erfaren du är.
Vilka svårigheter stöter ni på i arbetet att vara jämställda?
—Det som kan vara svårt är när redan erfarna ungdomar tar med vänner som vill testa på och vi ska försöka anpassa nivån på träningarna. Det kan bli svårt att anpassa så att alla får övningar efter den erfarenhet som finns hos den enskilde individen, säger Grennberg.
Fakta
De nominerade till Årets jämställda förening inför Uppsala idrottsgala (13 feb) är: Uppsala Slalomklubb, OK Linné och Upsala Simsällskap.