Orsaken bakom Troengs kollaps

Jan Troeng kände sig tidigt anmärkningsvärt trött. Hjärtat rusade och pulsen sköt i höjden. Något stod inte rätt till men någon tanke på att bryta stafettloppet mitt i den kolsvarta natten hade inte Linnélöparen. Nu berättar han om problemen som visade sig för första gången för 20 år sedan.

Mycket tyder på ett något liknande som hände Charlotte Kalla var vad som hände Linnélöparen Jan Troeng på den gångna helgens Jukola-stafett.

Mycket tyder på ett något liknande som hände Charlotte Kalla var vad som hände Linnélöparen Jan Troeng på den gångna helgens Jukola-stafett.

Foto: TT/arkiv

Orientering2018-06-19 10:34

Kanske minns en del hur en märkbart tagen Charlotte Kalla häromåret tog sig i mål först som 75:a i ett värlscuplopp. Allt var väldigt overkligt. Något var fel såklart. Hjärtat hade rusat ett flertal gånger under tävlingen och pulsen hade mitt under loppet skenat till 240 slag i minuten visade det sig i efterhand.

Mycket tyder på ett något liknande som hände Charlotte Kalla var vad som hände Linnélöparen Jan Troeng på den gångna helgens Jukola-stafett när det tidigt i loppet bara tog stopp och hjärtat rusade oförklarligt. Linné slogs om en topplats men under Troengs sträcka rasade laget långt ned i fältet placeringsmässigt och långt efter täten tidsmässigt. Förklaringen fick lagkamraterna när han väl tagit sig i mål genom att jogga så gott han kunde.

Troeng hade en pulsmätare på sin klocka.

– Där syns det ju att det hänt något. Att jag ligger betydligt högre än jag borde göra, säger Troeng som tidigt märkte att det var något fel på kroppen.

– Strax efter den första kontrollen tänkte jag, oj, vad trött jag blev. Då stannade jag och pulsen gick ned lite innan jag fortsatte.

Men problemen försvann inte och 37-åringen tvingades inse att tankarna på en framskjuten placering i stafetten var bara att glömma. det handlade om att ta sig i mål bara.

Helt överraskad blev han inte över vad som hände för det här var inte första gången han var med om något liknande.

– Jag har haft korta hjärtrusningar tidigare, men när det strulat har det gått ned till normal puls. det gjorde det inte nu, säger han.

Hur gick tankarna där i skogen?

– Att bryta, den tanken slog mig inte. Det har ju hänt tidigare och hjärtrusningar av den typen ska inte vara någon fara. Men man ska ju inte fortsätta med ansträning, så man borde kanske inte ha fortsatt.

Den första gången så långt tillbaka i tiden som för 20 år sedan.

– Det gjordes en utredning när jag var 17 år, men då fick jag höra att det inte vara någon fara utan bara att köra på, säger han.

Och nu, långt senare, har alltså problemen dykt upp igen utan att det hänt ofta. Så sent som för några månader sedan var han i kontakt med läkare men återigen fick han beskedet att det inte handlade om något som han behövde oroa sig för. Eller att han behövde ta ett uppehåll i träningen. Under Jukolakaveln var det första gången problemen visade sig under tävling. Tidigare har det kommit under träning.

I fallet med Kalla fick hon diagnosen förmaksflimmer.

– Har man fått förmaksflimmer en gång är det en hög risk att det återkommer, sade Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar vid Danderyds sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset, till SvD i samband med händelsen.

Rosenqvist berättade också att förmaksflimmer kan sägas vara ett elektriskt problem i hjärtat och kan behandlas med medicin eller med ablation, som är ett litet ingrepp i hjärtat.

Troengs gissning är att han kan drabbats av något liknande. Kort efter loppet mådde han åter bra men han kommer nu kontakta sjukvården igen och gå till botten med det som hände i helgen.

– Nu mår jag helt som vanligt men det är klart att jag ska reda ut det här. Jag tar det på största allvar, men det jag hört tidigare har det alltså inte varit någon fara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!