OK Linné räddades tack vare smart drag

En av Sveriges största klubbar, OK Linné, kan gå helskinnade ur coronakrisen trots inställda tävlingar och den uppskjutna O-ringen – tack vare ett smart drag.

Målområdet i Yxbacken i Hults Bruk i Östergötland i juli 2019 där O-ringen avgjordes. I juli var det meningen att Uppsala skulle ha varit huvudort för samma tävling.

Målområdet i Yxbacken i Hults Bruk i Östergötland i juli 2019 där O-ringen avgjordes. I juli var det meningen att Uppsala skulle ha varit huvudort för samma tävling.

Foto: PETER HOLGERSSON/Bildbyrån

Orientering2020-06-06 06:00

I sommar var det meningen att O-ringen, eller Femdagars som tävlingen också kallas, skulle ha avgjorts i Uppsala med omnejd, men den pågående viruspandemin stoppade alla tävlingar av den omfattningen.

Enligt Sveriges Television hoppas O-ringen kunna få ta del av regeringens stödpaket för att täcka en förlust på ungefär 16 miljoner kronor. 

– Ryggsäcken av ett förlorat O-ringenår kommer vi att bära med oss länge. Den är tung, säger O-ringens tillförordnade vd, Jens Lindquist till SVT Sport.​

Klubbarna i det uppländska distriktet drabbas också. Enligt Jens Lindquist handlar det om sammanlagt uteblivna intäkter på mellan åtta och tio miljoner kronor. Men Upplands största klubb, och en av de största i hela landet, OK Linné, gjorde ett smart drag, ovetandes om vad som komma skulle med viruspandemin.

– Vi lade O-ringens garantibelopp i en särskild pott. Intäkten räknades aldrig in i budgeten för verksamhetsåret 2020, där jag hoppas att vi kommer att göra ett nollresultat. I och med att det inte har varit några tävlingar så har vi heller inga kostnader för ungdomar och seniorer där klubben står för anmälningsavgiften, säger Helena Grennberg, ordförande i OK Linné.

Men då, när budgeten lades för 2020 i november/december förra året, var det ingen som hade hört talas om corona och den följande krisen och hur den kunna påverka idrotten i Sverige.

– I första hand försöker vi få verksamheten att gå runt, kanske med en liten vinst för att kunna lägga i en renoveringsfond eller liknande, säger Helena Grennberg.

Pengarna som O-ringen skulle ha genererat kommer att påverka nästa års verksamhet i stället.

– Men då handlar det om uteblivna renoveringar och sådant. Nödvändigt underhåll blir det, men inte några större saker, säger Grennberg och syftar på klubbgården i Norby i utkanten av Hågadalen.

Själva orienteringsverksamheten ska alltså inte drabbas. För Helena Grennberg är det andra tävlingar än O-ringen som påverkar.

– Ja, det svider mer att vi tvingades ställa in Uppsala Möte (i april) och Ekebyloppet som skulle ha avgjorts på Nationaldagen.

Nu hoppas Jens Lindquist, tf vd för O-ringen, att det kommer pengar från regeringens utlovade stödpaket.

– Kan vi få den viktigaste delen täckt, alltså våra kostnader, då går ju föreningarna hyggligt skadelösa, säger han till SVT Sport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!