O-ringen på plats i Uppsala igen

Gigantiska och anrika orienteringstävlingen O-ringen är på plats i Uppsala igen – efter 42 år. Två års pandemiväntan är även över och under söndagen kunde tävlingen invigas: "Häftigt att få vara en del av detta", säger projektledaren Jens Lindquist.

O-ringens projektledare Jens Lindqvist visar stolt upp O-ringentorget – hjärtat i tävlingen.

O-ringens projektledare Jens Lindqvist visar stolt upp O-ringentorget – hjärtat i tävlingen.

Foto: DAN COLLIN

Orientering2022-07-24 17:11

2016 tilldelades Uppsala stad O-ringen och meningen var att tävlingen skulle gå av stapeln 2020 – 40 år sedan den senaste O-ringen avgjordes i Uppsala. Men så kom pandemin och satte stopp. Inte bara en gång, utan två gånger tvingades tävlingsledningen ställa in med kort varsel. 

– Första gången var en chock, andra gången var det mer som en blöt filt, en tomhet. Många tappade då suget på detta men vi tog nya tag och nu är vi här och det känns helt fantastiskt, säger Jens Lindquist då han möter UNT vid O-ringentorget som byggts upp runt det nedlagda djursjukhuset vid SLU ute vid Ultuna. 

O-ringentorget är själva hjärtat under tävlingsdagarna och är som ett mindre samhälle med deltagarservice, matsal, camping och många utställare och partners. 

undefined
Full fart på O-ringentorget vid Ultuna.

– Vi fick allt material från Kolmården 2019 och sedan dess har det förvarats här i det nedlagda sjukhuset. Nu har vi fräschat upp allt och vi räknar med att det på campingen runt O-ringentorget bor cirka 8000-10000 deltagare. Så det är mycket som ska fungera och hittills har allt gått enligt plan, säger Jens Lindquist. 

Hela fem års arbete ska nu ge frukt och under invigningsdagen bjöd Uppsala på ett härligt sommarväder med strålande sol och behagligt varm temperatur. 

– Häftigt att få vara en del av detta, kan inte bli så mycket bättre än så här. Det är ett av Sveriges största evenemang och vi väntar oss närmare 20 000 deltagare och räknar med runt 80 000 starter. Det krävs väldigt många funktionärer, runt 1 250 stycken, för att få allt att fungera och vi har helt otroligt duktiga funktionärer. Jag kan knappt med ord beskriva min tacksamhet till alla som ställer upp och sliter nästan dygnet runt och ändå hela tiden har ett leende på sina läppar. Vi har även haft otroligt bra relationer med kommunen, myndigheter och markägare under alla dessa år som gjort detta möjligt, säger O-ringens projektledare. 

Knivstabon Jens Lindquist är mäkta stolt över vad hans team har åstadkommit under den långa resans gång. 

– Det ligger väldigt många arbetstimmar bakom allt det vi ser i dag. Nu gäller det att försöka njuta. Sedan ska man även minnas allt, för om en vecka är det över och bortplockat. Men det här var värt allt slit. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!