– Absolut senast 30 april måste vi fatta beslut om vi ska genomföra tävlingen eller inte, säger Jens Lindquist, projektledare för O-ringen Uppsala 2020 och vd för O–ringen.
Under tre års tid har arbetet pågått för att världens största orienteringstävling ska arrangeras i Uppsala 19–25 juli. Arrangörerna har uppskattat att drygt 20 000 löpare från 40 olika länder ska komma.
O-ringen beräknas omsätta 40 miljoner kronor, där överskottet går till de nio uppländska föreningar som har funktionärsavtal (OK Linné, IF Thor, Långhundra IF, Länna IF, Rasbo IK, OK Rodhen, OK Enen, Sigtuna OK, Björklinge SOK). Efter O-ringen i Kolmården 2019 fick arrangörsföreningarna dela på 5,3 miljoner kronor.
Dessutom skulle tävlingen ge ett turistekonomiskt resultat, det vill säga pengarna som deltagarna skulle spendera i Uppsala på till exempel boende och mat, på 140 miljoner kronor.
Men nu riskerar alltså O-ringen att bli noll och ingenting. På grund av coronaviruset.
– Vi är många som länge drömt om att få arrangera O-ringen i Uppsala och det har redan lagts ned tusentals ideella arbetstimmar för att drömmen ska förverkligas, säger Jens Lindquist.
– Men vi måste sätta våra drömmar i perspektiv till det som händer i världen nu. Det handlar ju om liv som går till spillo på grund av virusspridningen.
För Jens Lindquist är arbetsdagarna intecknade med ständiga telefonsamtal och digitala möten om O-ringen.
– Och nu börjar vi verkligen närma oss ett beslut. Vi kan inte vänta länge till. Det vore fel mot alla inblandade parter.
Om sommarens tävling blir inställd kan Uppsala tvingas vänta länge på att få arrangera O-ringen. I varje fall om planeringen för framtidens tävlingar ska följas. Nästa år står Åre som arrangör och därefter följer Oskarshamn (2022), Jönköping (2023) och Göteborg (2024). Frågan är om det schemat kan ändras och att Uppsala kan få en ny chans redan nästa år.
– Det kan jag inte säga något om nu. Men vår ambition är att hitta en lösning där vi kan hålla drömmen om O-ringen vid liv för Uppsala, såväl som för kommande destinationer.
Jens Lindquist kan i nuläget heller inte ge besked om vad som händer med löparnas inbetalda deltagaravgifter om tävlingen ställs in.
– Vi har ju inte varit med om något liknande tidigare och har inget att jämföra med. Men jag måste säga att det finns en väldigt stor förståelse för problemen som vi drabbats av. Empatin är stor, säger han.