Den 19–25 juli skulle O-Ringen med drygt 20 000 deltagare avgjorts i Uppsala med omnejd.
På grund av coronapandemin är världens största orienteringstävling uppskjuten ett år till 25–31 juli 2021 och istället för full fart och orienteringsglädje är det lugnare tider för organisationen.
– När beslutet fattades kändes det sorgligt och bedrövligt men nu känns det mest märkligt att inte ha ett O-Ringen på sommaren. Det gick ganska snabbt att ställa om fokus och siktet, vi får lägga ned energin och glädjen i fickan och ta upp den igen nästa år, säger Jens Lindquist, tillförordnad vd och projektledare för O-Ringen 2021.
Förberedelserna och planeringen inför O-Ringen 2020 hade pågått i nästan fyra år och var på väg att gå in i en intensiv slutfas när beslutet togs i april att flytta fram tävlingen.
I och med framflyttningen har en dagsetapp fått flytta från Östuna, öster om Knivsta, till Sävja på grund av kraftiga skadeangrepp på granskogen och planerad skogsavverkning.
– En karta kostar ungefär 400 000 kronor att färdigställa och det är såklart tråkigt att vi inte kan använda den här. I övrigt ser vi ut att kunna genomföra O-Ringen på samma sätt som vi planerat med platser för etapper, arenor och boende, säger Jens Lindquist.
Efter beslutet att flytta fram O-Ringen var fasta kostnader på 8–10 miljoner kvar och organisationen hoppas på ett nytt stödpaket från regeringen.
Att en stor majoritet av deltagarna valt att flytta sin anmälan till nästa år och inte velat ha tillbaka anmälningsavgiften har varit avgörande.
– Gensvaret och stödet från deltagare, funktionärer och alla runt omkring har varit enormt stort och fantastiskt. Många är glada över att tävlingen blir av 2021 och att den inte ställdes in. Vi är en grupp inom idrottsrörelsen som arrangerar stora lopp som har träffats och berättat om konsekvenserna för Riksidrottsförbundet och hoppas att det ska ge effekt, säger Jens Lindquist.
I höst väntar en del arbete innan förberedelserna och planeringen drar igång ordentligt igen vid årsskiftet.
– Det blir en utmaning att hitta tillbaka till flowet och känslan som organisationen hade i våras men jag är övertygad om att vi kommer göra det. Alla involverade vill att O-Ringen ska bli så bra som möjligt och det ska vi lyckas med, även om det blir ett år senare, säger Jens Lindquist.