Hon styr i klubben där allt är ideellt

OK Linné är klubben utan kansli och anställd personal. Trots det håller klubben toppnivå i Sverige. Ord­förande för alla ideella krafter är Helena Grennberg.

Helena Grennberg är OK LInnés ordförande sedan två år tillbaka.

Helena Grennberg är OK LInnés ordförande sedan två år tillbaka.

Foto: Thomas Lindblom

Orientering2019-07-21 10:37

Orientering är en till synes ganska enkel­ sport. Man har sina skor, en tränings­overall, karta och kompass. Men det är samtidigt en väldigt intellektuell sådan. Det kräver sin man eller kvinna för att hitta alla kontroller i skogen. Och du ska göra det under tidspress.

– Det roligaste med orientering är att det är som en skattjakt. Det handlar om var är jag, vart ska jag och hur jag ska ta mig dit. Man ska hitta kontrollen. Det är det som är tjusningen. Sedan finns det en tjusning i att man kan välja vilken utmaning man vill ge sig på. Antingen om man vill hålla på lite längre en dag eller så kan man ta den kortare varianten, säger Helena Grennberg, ordförande för OK Linné i Uppsala, sedan två och ett halvt år tillbaka.

Helena Grennberg har haft orientering som sin favoritsport sedan hon var elva år, och började med sporten­ hemma i Luleå, där hon tävlade för OK Renen innan hon flyttade till Uppsala för studier. Studier som i dag tagit henne till positionen som professor i kemi vid Uppsala­ universitet. 1995 började hon som ung­domsledare i OK Linné. Där började hennes gärning i klubben. I dag är hon ordför­ande för en klubb med cirka 1 000 medlemmar, där cirka 700 är aktiva.

– Det går bra för klubben. Vi har väl en av Sveriges största ungdomsverksamheter. Nybörjarkurserna har varit övertecknade. Det fanns 50 platser, och det stängde på 53. Det är en väldigt aktiv klubb, där man ofta involverar hela familjen i verksamheten, säger Helena Grennberg.

– Det vi jobbar för är att alla ska efter sina förutsättningar nå sina mål, och trivas och må bra i klubben. Min egen ambition är att orka runt en bana utan att gå bort mig. Sedan har vi löpare i fem eller sju landslag, och deras mål är att vinna VM. Vi har hela skalan av ambitions­nivåer. Men klubbens stora mål är att lyckas bra på de stora stafetterna som 10-mila och Jukola i Finland, fortsätter hon.

I klubben finns flera duktiga löpare som håller svensk toppklass. Albin Ridefelt är en. Johanna Öberg en annan. Men det största namnet i klubbens historia är Annika Billstam, som innan hon avslutade sin landslagssatsning sprang hem 14 VM-medaljer.

– Annika finns med i elit­organisa­tionen i OK Linné. Hon är också ett bra exempel på blan det svåraste med orientering. Att det krävs mycket rutin för att bli en etablerad världslöpare. Som orienterare är du som bäst mellan 30 och 40 år. Jag är övertygad om att det kan komma fram en ny Annika. Det finns ganska många tjejer som kan bli bra i klubben, säger Helena Grennberg.

OK Linné håller sin ekonomi i balans med strama tyglar. Det finns inga stora resurser. Den enda ersättning elitlöparna har är bidrag till resor.

– Vi har en budget i balans.­ Vi byggde upp ett rätt bra överskott på SM för ett par år sedan. Och det är bra att ha som backup. Men vi håller oss inom ramarna, och för 2019 har vi budgeterat med ett plus på 4 500 kronor. Det svåraste i att jobba i en förening där alla jobbar ideellt­ är att man måste ha ett stort tålamod. De personer som har sagt att de ska göra en sak, så tar det en viss tid innan de faktiskt har gjort det. Tidsskalan är olika för olika personer. Men så är det för all typ engagemang i en ideell förening, säger Helena Grennberg.

Framtiden ser ljus ut för Uppsalaklubben. 2020 blir ett stort år. Då är OK Linné medarrangör bland en av åtta klubbar som arrangerar klassiska O-ringen.

– Det är ett jättearrange­mang. Det kommer att vara cirka 20 000 individer på plats och under sex dagar görs det cirka 100 000 starter. Jag tror inte Vasaloppsveckan slår det. Det kommer bli jobbigt, men samtidigt väldigt roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!