Inga hinder för höga för André

Obastacle Course Race. En sport som många inte har på sin radar. För André Witt från Enköping har det blivit en helt ny karriär.

Gemenskap. Att de tävlande hjälper varandra på olika sätt är en av anledningarna till varför han fastmat för sporten.

Gemenskap. Att de tävlande hjälper varandra på olika sätt är en av anledningarna till varför han fastmat för sporten.

Foto: Robin Widing

OCR2017-12-31 15:00

Det började för runt fyra år sedan.

André Witt, nu 27 år gammal, fick en födelsedagspresent. En upplevelse som skulle komma att betyda mycket.

– Det var just att testa på OCR. Från att aldrig ha testat det tidigare så kände jag ganska snabbt att det var min grej och jag fastnade direkt, berättar André.

Sporten kan i det närmaste beskrivas som distanslöpning på en hinderbana, där hindren kan vara att klättra, krypa, simma eller kasta.

– Det finns ingen standardbana, utan det är helt arrangörens kreativitet som sätter gränserna. Ingen tävling blir den andra lik.

Sporten blev i alla fall ett nytt steg i idrottskarriären.

– Jag har kört Enduro och cross tidigare, men OCR har tagit över allt mer.

En viktig del i att sporten blivit en så stor del av Andrés liv är gemenskapen.

– Den såg jag ganska omgående när jag började tävla. De tävlande hjälper varandra, inte bara under tävlingarnas gång, utan vid sidan av. På VM 2016 fick jag exempelvis bo hos en annan tävlande, och vi är väldigt goda vänner nu. Så det finns mycket som är fint med den här sporten, som man kanske inte ser på andra ställen.

2016 deltog André på sitt första VM, då i Kanada. Då tävlade han i proffsklassen, vilken han till årets VM misslyckades med att kvala in till.

– Då fick jag köra i klassen där man delas in efter åldergrupp istället. Där slutade jag 28:a, men med en tid som var bättre och hade räckt längre i proffsklassen än den jag hade året innan. Så jag var väldigt nöjd med prestationen.

För någon helg sedan deltog han i tävlingen Farinato Race i Spanien. Efter en femteplats där och en bra tid, har han nu kvalat in till 2018 års VM i London.

– Dit börjar satsningen redan nu, med träningsuppbyggnad. Men jag har andra mål under säsongen, så jag kommer behöva formtoppa även lite tidigare.

Målet är nämligen Iron Man. En tävling som av många ses som det tuffaste man göra. Ett triatlon med simning, cykling och löpning över

– Det är inte helt klart än, men det är en dröm jag har.

Det finns även andra projekt som André ska genomföra under kommande år. Och de är på hemmaplan.

– Föreningen OCR Enköping kommer att anordna en ny tävling runt området vid Enavallen. Vi har varit där tidigare och även i Vattenparken. Så i april är det dags igen.

Banan man ska ta sig runt kommer då att vara 5.2 kilometer och innehålla 24 hinder. Bland annat kommer man att behöva ta sig över ån ett antal gånger, utom i barnklassen.

– Då kommer det att finnas tävlingsklasser för så gott som alla, oavsett om man kör på elitnivå eller bara för att det är kul, säger André och fortsätter:

– Det kommer också bli en lagklass, vilket är lite nytt i Sverige. Där tävlar man tre och tre, och hjälper varandra över hindren, samtidigt som laget ska transportera en sandsäck genom hela banan.

Men han vill också försöka sprida medvetenheten om sporten, som är ganska stor internationellt, men som förblivit relativt okänd i Sverige.

– Tanken är att jag ska hålla i träningar på Idrottshuset under våren, där vem som helst får komma och testa på det här. Det är en okänd sport och det vore kul om den kunde få lite mer uppmärksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!