Vid parkeringen till Sunnerstabacken, eller Sunnerstagropen möter vi Erik Klockars. En före detta polis med meriter från den Nationella insatsstyrkan. En tuff yrkeskarriär kan tyckas, men inte tillräckligt tuff för en OCR-suktande entreprenör.
Den 7 maj kommer Gropen Extreme hinderlöpartävling äga rum. Gropen Extreme är en så kallad OCR-tävling. Obstacle Course Race, hinderbanetävling i extrem form. Ett fenomen som vuxit enormt i Sverige under de senaste sex-sju åren. Tough Viking och framförallt Toughest är två redan etablerade tävlingar i Sverige och i Norden.
I fjol kom tävlingsfenomenet till Uppsala. Detta tack vare Klockars med sina kollegor som arrangerade tävlingen Gropen Extreme för första gången.
– Jag har själv alltid gillat utmaningar och träning. Därför ville jag, Tobias Ahlgren och Peter Tedeholm göra något eget här i Uppsala. Tanken var från början att tävlingen skulle ägt rum redan för några år sedan men istället blev det ett gym, Raw Motion, ute i Knivsta (Alsike) där vi bedriver OCR-träning. Det är desto roligare nu när vi äntligen är igång, säger Klockars.
Är Gropen Extreme lika tuff och jobbig som de andra tävlingarna?
– Den kanske inte är lika tekniskt svår att genomföra, inte heller lika elak. Vi använder oss inte av elstötar eller något i den stilen. Men den är absolut lika jobbig om inte jobbigare. Tack vare det geografiska läget kan vi utnyttja varenda höjdmeter som finns i området kring Sunnerstagropen. Målet är att precis alla ska vara helt utmattade men samtidigt glada när de går i mål, säger Klockars.
Hur kommer tävlingen gå till och vad för hinder kan man vänta sig?
– Det är fortfarande lite hemligt hur årets bana kommer se ut, men det blir mycket backe, vattenfyllda containrar, väggar att ta sig över och en hel del klättringsmoment. Superheatklassen kommer att få det lite tuffare med hårdare regler där då alla hinder måste klaras av för att tiden skall räknas. Det blir en hel del nyheter jämfört med förra året, vi har bland annat hyrt in ett rugbylag som ett hinder, säger Klockars med ett lurigt leende.
Förra året deltog 800 vuxna. I år hoppas de att det blir upp emot 2000 deltagare. Framförallt hoppas han att det kommer många barn och att personer som inte är jättevana med hård träning. Klockars återkommer då till säkerhetstänket och berättar att det kommer finnas alternativa utmaningar om någon anser att ett hinder är för svårt.
– Min förhoppning är att ”det vanliga Uppsala” kommer hit. Precis alla är välkomna och det spelar ingen roll om man inte brukar träna eller om man tränar hela tiden. Det här är en rolig men tuff utmaning för alla, säger Klockars.