Nytt SM-guld – efter 12 år

Det var tolv år sen senast men under söndagen tog Sofie Larsson från Upsala ett nytt SM-guld i fäktning. Det var ett av flera fina resultat i damernas värja av Uppsalafäktare.

23 april 2017 17:05

Det blev en dramatisk dag för Upsala Fäktning i SM under söndagen då flera deltagare från klubben deltog i damernas värja. Sofie Larsson rankades som etta efter poulen medan Åsa Linde var på tolfte plats.

− Jag ville att guldet skulle till Upsala och som tränare i föreningen är jag nöjd så länge det stannar inom klubben, säger Sofie Larsson.

Båda gick till semifinal där de två Uppsalafäktarna – som inför SM var rankade etta respektive tvåa i Sverige – ställdes mot varandra. Vinnande ur den kampen och vidare till final gick Sofie Larsson som satte den avgörande stöten till 15–14 med två sekunder kvar.

− Det var en sådan jämn match som det kan vara och det var otroligt spännande, säger Sofie Larsson.

I finalen ställdes Larsson mot Elvira Mårtensson som hon aldrig besegrat tidigare men Uppsalafäktaren vann med 15–12. Därmed tog hon sitt tredje individuella SM-guld på seniornivå och det första sedan 2005 – sitt första SM-guld tog Sofie 2003.

− Jag har mött henne i två finaler tidigare och det var otroligt skönt att äntligen besegra henne. Hon är en väldigt duktig fäktare som utnyttjar mina lite långsamma reflexer men jag vann med lite marginal till slut, säger Sofie Larsson.

Flera andra fäktare från Uppsala deltog också och bland annat Kerstin Fagerberg samt Ida Eriksson gått vidare från poulen. Den sistnämnda slutade på åttonde plats efter förlust i kvartsfinalen mot klubbkamraten och blivande segraren Sofie Larsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström