För nästan exakt nio år sedan, den 19 maj 2010, presenterades den senaste utredningen som beställdes av kommunen. Den 36 sidor långa utredningen kom då fram till en rad saker som kan sammanfattas i sju punkter:
• en av våra största sporter
• oerhört flick-/kvinnodominerad
• en av de dyraste sporterna att utöva; i synnerhet på tävlingsnivå
• en komplex och speciell verksamhet med stor potential när det gäller till exempel social habilitering och fysisk aktivitet för funktionshindrade (gäller i första hand ridskolor)
Utredningen jämförde också ridsporten med andra idrotter och där skriver rapporten från 2010 följande:
• ridsporten inte subventioneras genom den s.k. markeringsavgiften, men i vissa fall uppbär anläggningsstöd
• att en av orsakerna till de relativt höga kostnaderna för att utöva sporten redan på ridskolenivå är de stora anläggningskostnaderna och kostnaderna för hästen
• flera föreningars (ridskolors) ”sociala verksamhet” inte får stöd som flera av kommunens mål framhåller vikten av
Nu är det alltså dags igen för en ny utredning som ska omfatta föreningar som bedriver ridverksamhet, den befintliga anläggningssituationen, kommunens subvention och även beskriva utvecklingsmöjligheter. Arbetet med den nya utredningen har inte inletts än utan man planerar att på allvar dra igång efter sommaren och att arbetet ska vara klart senast i december.
– Det vi vill göra nu är att ta den förra utredningen vidare. Det handlar främst om anläggningsfrågan och hur subventionerna mellan olika föreningar ser ut. Det är viktigt att få en helhetssyn i ridsportföreningarnas förutsättningar, säger Josefine Åhrman, idrottschef vid kommunen.
Hon fortsätter:
– Vi har precis arbetat fram en lokalförsörjningsplan som beskriver det långsiktiga behovet för idrotten i kommunen. Ridsportsanläggningar är en fråga som är lite mer komplex och det är just därför som kommunen vill titta närmare på föreningarnas förutsättningar att bedriva verksamhet.
Hur kommer utredningen att gå till?
– Förvaltningen kommer tillsätta utredare. Utredningen kommer göras tillsammans med aktuella föreningar och även Upplands idrottsförbund. Utredningen kommer innehålla flera delar, vi tittar exempelvis på ägarskap, medlemsantal och subventioner samt övriga förutsättningar.
Var är målet med utredningen?
– Syftet med utredningen är att få en så bred kunskap som möjligt om ridsportens förutsättningar att bedriva verksamhet i Uppsala. Utredningen kommer vara ett viktigt underlag för den långsiktiga planeringen framöver, säger Åhrman.
Sten Larsson från Uppsala Kommun var med och gjorde den förra utredningen för nio år sedan. Nu ska han vara med när uppföljningen görs.
– Vi har så klart tittat på den gamla utredningen inför uppdraget vi har fått. Det handlar om att titta på anläggningssituationen för ridsportföreningar, det är väldigt mycket inriktat på det. Sedan handlar det om utvecklingsmöjligheter, framför allt är det de två bitarna. Vi ska titta på omfattningen, vilka som är medlemmar och aktiva, säger Larsson.
Målet är alltså att den nya utredningen ska vara klar innan årsskiftet och att kommunen sedan ska kunna utföra de åtgärder som man kommer fram till framöver.
– Vi siktar på att genomföra den under hösten, innan dess hinner vi inte. Vi kommer att dela upp arbetsuppgifterna innan sommaren och utgå från den tidigare utredningen som gjordes 2010 och titta på om det har hänt något sedan dess. Den här utredningen blir lite mer avgränsad medan den tidigare var något bredare. Nu är det föreningarna som står i fokus, säger Sten Larsson.