Ny studie: Fotbollsspelare bästa problemlösarna

FOTBOLL. Fotbollsspelare presterar mycket bättre än vad kvinnor och män i allmänhet gör på ett psykologiskt test av förmågor att snabbt lösa uppkomna problem.

4 april 2012 23:00

Ju bättre testresultat en spelare har, desto större är chansen att han eller hon kommer att prestera bra på planen.

Det visar forskare vid Karolinska institutet i en ny studie, som publiceras i den välrenommerade vetenskapstidskriften PLoS ONE.
– Våra resultat talar för att detta psykologiska test av så kallade exekutiva funktioner kan bli ett viktigt hjälpmedel vid rekryteringen av nya spelare till fotbollsklubbarna, säger läkaren Predrag Petrovic vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, som lett forskningsstudien.

Studien omfattar 57 fotbollsspelare från allsvenskan och division 1, både från dam- och herrserierna. Alla genomgick ett standardiserat psykologiskt test. I testet ska deltagarna på begränsad tid på ett papper rita in så många olika lösningar som möjligt på hur man kan förbinda ett antal punkter med varandra.
– Man kan säga att testet mäter en persons allmänna förmåga att vara kreativ i stunden och hela tiden se nya lösningar på ett problem, som ju fotbollsspelare bör kunna göra om de ska vara framgångsrika ute på planen, säger Predrag Petrovic.

Fotbollsspelarna hade avsevärt mycket bättre testresultat än vad kvinnor och män från befolkningen i stort har haft när de gjort samma test. De som spelade på den absoluta elitnivån hade i sin tur mycket bättre resultat än vad division I-spelarna hade.
– Jämför man med hur folk i allmänhet klarar detta test hörde elitfotbollsspelarna till de två allra bästa procenten av befolkningen, säger Predrag Petrovic.

Men hade testresultaten verkligen betydelse för hur bra fotbollsspelarna presterade ute på planen? För att ta reda på detta följde forskarna under två fotbollssäsonger hur många mål och målgivande passningar spelarna gjorde.
Det visade sig att testresultaten verkligen förutsade hur bra fotbollsspelarna kom att vara ute på planen.

De som presterade bäst på det psykologiska testet gjorde också flest poäng i de riktiga fotbollsmatcherna.
– Med det psykologiska testet verkar vi alltså att ha fångat in det som man brukar kalla för speluppfattning och som vid sidan av ren fysisk styrka och bollsinne har avgörande betydelse för hur framgångsrik en fotbollsspelare är, säger Predrag Petrovic.

Samtidigt påpekar han att studien trots allt är ganska liten och att resultaten behöver återupprepas i en ny studie innan man kan vara säker på att det psykologiska testet är lämpligt att använda för att välja ut vilka talanger klubbarna bör rekrytera och satsa på.
– Vi har också planer på att undersöka om detta test, som vi tror, på liknande sätt kommer att kunna användas för att förutsäga framgång inom handboll, ishockey, basket och andra lagsporter, säger Predrag Petrovic.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Spross