"Nu behöver jag inte skydda Tony"

Viktor Hertzberg kom till Almtuna från Hudiksvall i fjol. Det var mitt i säsongen. Få visste vem Hertzberg var. Men han gjorde succé – braksuccé skulle man kunna säga.

20 september 2018 08:00

Nu har det gått en vår och en sommar och seriestarten närmar sig.

För Almtunas nummer 27, Viktor Hertzberg, är det första gången på kanske tio år som han har tränat tillsammans med ett lag en hel sommar. Han känner sig vältränad – bättre än någonsin.

– Personligen har jag tränat hårdare. Det är skönt att få göra en hel försäsong med ett lag, det är väl första gången på tio år, säger han.

Hertzberg är en lirare och en målskytt, det visade han direkt när han kom från Hudiksvall förra säsongen.

– Nu tycker jag att vi (Almtuna) ska ta ett steg till. Vi har alla möjligheter ... Bara vi rättar till en del saker. Vi var bra i fjol också, men i slutspelet gick det inte så bra, säger Hertzberg.

Almtuna kom överraskande fyra i grundserien i fjol, och för att ta ett steg till så bör det alltså bli sämst en tredjeplats.

– Först ska vi ta oss till playoff och där kan allt hända. Att ta ett steg behöver ju inte betyda att man vinner allt, det gäller att undvika djupa svackor som vi hade förra säsongen.

Harmonin i truppen är på topp enligt Hertzberg.

Inte ens när gamlingarna i spelartruppen spöade ungdomarna i paintball så blev det några sprickor. Det var efter semestern som truppen samlades i Storvreta för att spela paintball. Gamlingarna mot ungdomarna.

– Vi vann, så klart, säger 27-årige Hertzberg med ett skratt. Inga problem alls. "Mille" (Oscar Milton) brukar vara bra på paintball, men själv hade jag en ganska bra dag.

Skridskoåkningen och tekniken är två av Hertzbergs signum.

När UNT frågade snabbskrinnaren Fredrik Forsberg om vem som är snabbast i laget svarade han sig själv – och kanske Hertzberg. Men skulle de två mötas från kortlinje till kortlinje så vinner Forsberg – sade Forsberg.

Men Hertzberg kontrar:

– Jag vinner, säger han och skrattar, samtidigt som han nämner att nyförvärvet Alexander Lunsjö är väldigt snabb, fast då mellan kortlinje och blå linje i samma zon.

Almtuna har en del riktigt bra skridskoåkare, och det skulle vara kul att se en åktävling mellan de bästa. Start vid egen icinglinje och mål vid den andra.

Meningen är att Viktor Hertzberg ska bilda kedja med Lucas Sandström och Tony Mårtensson. En spännande kedja, i alla fall på papperet.

Veteranen Mårtensson, tuffe Sandström och kreatören Hertzberg.

– Jag har en offensiv roll och ska producera. Jag hoppas att jag kan ta ett steg till och bli jämnare.

Hur är det att spela med Mårtensson och Sandström?

– Det känns bra, vi kompletterar varann. Tony är spelskicklig och kommer att bidra med många poäng. Han vet vad man ska säga.

Sandström då? Du kan väl med varm hand överlåta det tuffa spelet till honom?

– Det är skönt att ha honom där, då slipper jag skydda Tony, konstaterar Viktor Hertzberg halvt på skämt, halvt på allvar.

På fredag är det seriepremiär i Gränbyhallen. Almtuna tar emot Västervik, och då är Hertzberg – som missade genrepet mot Västerås – tillbaka på isen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh