Nu är Billstam bäst – genom tiderna

Den regerande världsmästarinnan från Uppsala visade återigen vem som är bäst i världen, och hon gjorde det med god marginal.

3 augusti 2015 16:56

Annika Billstam gick ut som sista startande i tisdagens medeldistanslopp och hade inget annat än guld i sikte. I och med segern har hon nu tre individuella VM-guld och tangerar alltså Annichen Kringstads meriter, och är nu delad bäst i Sverige någonsin.

Hela året har största fokus varit att försvara sin VM-titel och det var en nervös Billstam som gav sig ut i den skotska terrängen. Efter en del problem med sjukdom tidigare under året hoppades hon att formtoppen skulle prickas in lagom till VM-starten. Sista förberedelsen var O-ringen, där hon hamnade strax utanför pallen, men hon följde ändå sin plan visade att hon är bäst när det gäller – i VM. Det har varit noga förberedelser inför mästerskapet och veckans första lopp gav bästa möjliga utdelning.

– Det var ett jättebra lopp. Jag är verkligen glad att det gick så bra. Det är fantastiskt att kunna återupprepa segern och visa att det inte bara var en tillfällighet att jag vann förra året. Jag har kämpat så mycket för det här så det var en riktig tillfredställelse, säger en glad Billstam.

När hon sprang in på upploppet visste hon inte att hon hade guldet i sin hand. Men det visste den stora publik som samlats nedanför slottet Darnaway. Många svenskar var på plats och det vimlade av svenska flaggor längs med hela upploppet som hejade fram henne ända in i mål.

– Jag hade inte en aning om att jag vunnit förrän jag hade sjunkit ihop efter mållinjen och hörde speakern säga det. Jag kom ju ifatt ett par stycken ute i skogen, men man vet ju aldrig säkert i orientering. Jag tog verkligen i på upploppet, det var fuktigt i gräset och en tvär kurva som jag ramlade omkull i. Men det var bara att ta sig upp på benen igen och köra fullt ös in i mål.

Hennes enda miss i loppet var att det blev lite problematik in till första kontrollen, men därefter gick det som på räls för den rutinerade 39-åringen. Hon sprang in i mål på tiden 35,46 minuter och var hela 50 sekunder före finskan Merja Rantanen som blev silvermedaljör. Det var inte bara Billstam det gick bra för på svensksidan, utan Emma Johansson gjorde även hon ett kanonlopp. Hon hamnade på bronsplatsen och tog sin första VM-medalj i karriären.

Men det blir ett lugnt firande för medaljsvenskorna eftersom det vankas stafett under onsdagen.

– Nu ska jag ladda om och slå på mitt fokus inför imorgon. Det kommer bli en fantastiskt spännande dag. Vi har ju ett starkt lag både på herr- och damsidan. Alla löpare är sugna på att göra sitt allra, allra bästa. När veckan är över får jag väl slappna av, tänka tillbaka på loppet och njuta över det här ordentligt, säger världsmästaren.

my.osthgustafsson@unt.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
My Östh Gustafsson