Norstedt bakom ratten igen

Anders Norstedt, 67, har suttit fem år på ordförandeposten i SMK Uppsala. Nu sätter han sig själv bakom rallyratten också – igen. ”Jag ser verkligen framemot det”, säger Norstedt.

27 mars 1916 19:02

Anmälningarna till Midnattssolsrallyt öppnade under långfredagen och redan under påskafton hade närmare hundra förare anmält sig till rallyklassikern. Bland dem som listade sig allra först fanns SMK Uppsalas starke man Anders Norstedt, som gör comeback bakom rallyratten – 30 år efter hans senaste EM-guld i rallycross.

– Nu får man göra det man tycker är allra, allra roligast. Har man en gång tävlat inom det här kan man inte riktigt släppa det, säger Anders Norstedt.

När körde du rally senast?

– Jag slutade med rallycrossen 1999 men åkte som föråkare i ett rally något år efter det, men det har varit noll och ingenting efter det, säger Anders Norstedt.

– Jag har haft det här som en dröm under många, många år. Jag och klubben har ju ordnat så att andra får åka bil så många gånger, men nu måste jag själv få köra också.

Midnattssolsrallyt, som lämnat Uppland efter fem publikstarka år, kommer de kommande tre åren att avgöras med Vimmerby som huvudort och Småland som tävlingsarena.

– Det hade varit roligare om det hade varit kvar i Uppland, men det är ett stort intresse för tävlingarna, ett jätteintresse. Det ska bli oerhört kul. Jag ser verkligen framemot det, säger Norstedt.

Inför sin ”comeback” håller han just nu på att bygga en Saab 99 av 1975 års modell

– Jag har säkert byggt ett 20-tal tävlingsbilar i mina dagar. Det blir en oerhört fin bil, splitter ny. Materialet är nog det mest optimala man kan ha, så jag tror nog att jag känner mig bra förberedd för att vara med, säger Norstedt.

Någon förberedande rallytävling inför Midnattssolsrallyt är inte planerat, men testkörningar kommer självklart att genomföras.

– För det första måste man ju se att allt funkar, och så måste man ju få in lite känsla och vana för att komma i gång lite. Men man får ju börja försiktigt. Det är ett långt rally och det vore rätt kul att kunna genomföra hela.

Den förre rallycrossmästaren har suttit fem år på ordförandeposten i SMK Uppsala och det har gått undan för klubben som bildades 1914 och som Norstedt varit medlem i sedan 1965.

– Vi hade årsmöte i klubben vårvintern 2011 och vi hade ingen som var intresserad att bli ordförande. ”Jag kan ta det något år”, sade jag och helt plötsligt har det gått fem år nu. Åren ramlar på, säger Anders Norstedt som sammanfattar tiden med ”det går fort när man har roligt”.

– Vi ska arrangera SM-finalen i rally för fjärde året i år, vi har stora offroadtävlingar, vi har byggt BMX-bana i Gränby och vi kommer arrangera Novemberkåsan för tionde gången i höst. Det händer mycket i klubben och det är en ära att driva en klubb med den historik som SMK Uppsala har, säger Anders Norstedt som blev omvald som ordförande för ett par veckor sedan.

– Det händer så mycket i klubben och man har ett visst moraliskt ansvar att driva klubben när jag har fått förtroende att göra det.

Skillnaden mot när han hoppade på tåget 2011 är stor.

– Vi hade varit ganska låga och inte gjort så mycket på många år innan vi drog i gång Roslagsvalsen igen den vintern. Det går inte att bara hoppa in och arrangera ett SM-finalrally, utan Roslagsvalsen var ett bra test för att få i gång klubben, säger Anders Norstedt.

Anders Norstedt

Ålder: 67, född 24 februari 1949.

Bor: Björklinge.

Meriter: EM-guld i rallycross 1984, 1985, 1986. UNT-guldet 1985.

Aktuell som: SMK Uppsala-ordföranden kommer att delta i Midnattsolsrallyt den 29 juni–2 juli i en nybyggd Saab 99.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård