Pontus Stålfors har alltid gillat sport och fastnade för parafriidrotten racerunning som 15-åring. Under en prova på-dag i Uppsala fick han stifta bekantskap med sporten där man sparkar sig fram på en slags cykel utan trampor.
Pontus, som har en cp-skada, blev snabbt framgångsrik och satte världsrekord på sprintdistansen 40 meter redan under sitt första mästerskap I Köpenhamn 2013. I somras följde han upp med ett brons under World games i Barcelona.
Nu är 21-åringens idrottssatsning hotad, då han nekas personlig assistans av Uppsala kommun
– Att ha en personlig assistent innebär att jag kan leva som alla andra, att jag kan vara med vänner och familj och vara social på ett sätt som annars inte går. Nu när jag har fått avslag skulle jag tvingas att sluta med min idrott, säger Pontus Stålfors.
Pontus Stålfors har haft tillgång till personlig assistans under hela sin uppväxt, men i år fick han en ny vuxenhandläggare eftersom han uppnått en ålder av 21 år. LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, vållar debatt och Pontus vill belysa problematiken i den här frågan.
– Jag vill uppmärksamma problemet om hur mitt liv och många andras liv kommer att förändras till det sämre när det tas sådana här beslut, säger Pontus Stålfors, som i stället för en personlig assistent erbjuds hemtjänsten.
– När jag träffade min nya handläggare tyckte han att jag var för självgående för att behöva en personlig assistent. Jag erbjuds hemtjänst i stället, men hur ska jag då komma ut och träffa andra människor, kompisar och hur ska jag kunna ta mig i väg till träningar bara för att någon lagar mat?
Pontus Stålfors brinner för sin idrott racerunning och spenderar mestadels av sin träning i Västerås.
– När jag började med racerunning var jag den enda i Uppsala som höll på med sporten, därför hamnade jag i Västerås och det är där jag har mina bästa kamrater, säger Pontus Stålfors
Vicki Skure-Eriksson är kassör i RBU Västerås, den klubb som Pontus Stålfors tävlar för, och sitter också med i Svenska parasportförbundets friidrottssektion.
– Pontus ingår i friidrottslandslaget breddgrupp och för att kunna ligga där och prestera ännu bättre är man beroende av att få till träningsmöjligheter. Tvingas han avstå från träning är det är inte bara han som person som drabbas, utan hela parasporten. Att ta ett sådant här beslut i ett läge där alla vet att fysisk aktivitet hjälper oss att leva ett hälsosamt liv … Ja, de slår undan benen för honom, säger Vicki Skure-Eriksson.
Hon har följt Pontus Stålfors under flera år och har svårt att förstå det nya beslutet.
– För Pontus del är det helt avgörande om han ska kunna idrotta, träna och tävla och utöver det vanliga som man har rätt till. För själva träningen och tävlandet är assistansen helt avgörande för hans del. Han kan inte resa själv. Han behöver hjälp att komma av och på bil, buss eller tåg och behöver dessutom hjälp med allt runt omkring, som i matväg. Han kan inte dricka ur ett glas själv. Jag har levt nära Pontus på träningar, på läger och tävlingar och jag kan inte förstå hur de kan ha gjort en sådan bedömning.
I dagsläget studerar Pontus Stålfors på Valjevikens folkhögskola i Sölvesborg och får den hjälp han behöver under skoltid av assistenter och pedagoger. Hans mål är att skaffa en egen bostad i Uppsala. Han vägrar bli innesittande.
– Min plan inför jullovet som kommer är att hitta en lägenhet i Uppsala som jag kan hyra i andra hand. Men just nu vet jag inte var jag ska ta vägen när skolan stänger. Dessutom vägrar jag korttidsboenden eftersom jag vet av tidigare erfarenheter hur pass isolerad från omvärlden man blir.
Vicki Skure-Eriksson:
– Han har haft assistans i flera år och helt plötsligt när han tar studenten och ska ut i livet rycker man undan mattan för honom och hänvisar till ledsagning och hemtjänst, vilket inte ger honom några möjligheter alls att fortsätta träna och vara aktiv inom sin idrott. Det är ofattbart och ytterst oroväckande och ett tydligt bevis av åtstramningar av LSS hur det slår för den enskilda personen. Ska han bli sittandes och inte göra någonting?
Efter sitt brons på World games i Barcelona ska han prisas för sina bedrifter när Västerås idrottsgala arrangeras nästa vecka. 2013 var han nominerad som Årets nykomling på Uppsala Idrottsgala.
– Nästa vecka är jag inbjuden till Västerås idrottsgala då jag ska uppvaktas för mitt brons på 800 m när jag tävlade i Barcelona i somras. Men nu kan jag ju inte komma dit eftersom jag behöver en assistent som följer med mig ...
Hur mycket betyder idrotten för dig?
– Det är det här jag lever för. Jag kan inte ta mig till och från träningarna på egen hand och jag kan inte plocka fram materialet eller ta på mig all utrustning själv. Idrotten har räddat mitt liv många gånger när jag har mått dåligt psykiskt. Att hålla på med idrott är ju min dröm, men det här beslutet gör att min karriär är över.