Nakos välkomnar "grekiska ligan"

Han är Uppsala Baskets kanske hetaste profil. Mannos Nakos är hemma igen och fredagskvällens premiär mot Borås i IFU Arena blir både en comeback och en debut för den populäre guarden – som räknar med sin ”grekiska liga” på läktaren.

5 oktober 2017 11:32

Mannos Nakos är hemma i Uppsala Basket igen och samma dag som han skrev på det nya kontraktet och blev klar för sin tionde säsong i klubben ger han Uppsala Basket en identitet och igenkänningsfaktor som är få förunnat.

Tillsammans med Rickard Eriksson och Axel Nordström, som inleder sina nionde säsonger i Uppsala, är Mannos Nakos en av de stora profilerna på planen.

– Mannos är väldigt omtyckt i Uppsala, men det viktigaste för mig som coach är vad han kan ge oss på planen. Han är en väldigt bra defensiv spelare, han spelar med bra energi och han får med sig laget, säger Kevin Gaines.

UNT träffar Mannos Nakos efter torsdagens morgonträning i Fyrishov och han är laddad.

– Jag har inte riktigt fattat att det är premiär än, men det ska bli riktigt kul. De pirrar i kroppen. Det var länge sedan vi spelade match på riktigt och speciellt för mig som är tillbaka i ligan, säger Mannos Nakos.

Premiärmotståndarna Borås är tippade att tillhöra toppen och har förstärkt med bland andra Andreas Person från Uppsala.

– Det ska bli extra kul att få möta Andreas första matchen och möta ett favorittippat lag. Vi får chansen att bevisa för alla att vi är här för att nå slutspel, säger Mannos Nakos.

Vad talar för Uppsala Basket i år?

– Att ingen tror på oss. Vi spelar inte med någon press eller stress och komma ut och spela avslappnat, och det kommer att gynna oss i längden.

Mannos Nakos är glad att vara tillbaka. Efter nio raka säsonger i Uppsala Basket strandade förhandlingarna om en tionde förra sommaren och Mannos Nakos lämnade sin moderklubb för spel i Djurgården i basketettan.

– Ett telefonsamtal kan man kasta i väg tycker jag, men den kommunikationen finns inte mellan styrelsen och spelarna just nu. Jag hoppas att det blir bättre, och de kommer väl höra av sig nu gissar jag, dundrade Mannos Nakos.

Det var förra sommaren. En ny klubbledning och en ny satsning fick den populäre guarden att vända hem igen.

– Det ska bli riktigt kul att spela ligabasket igen. Jag har haft tid att andas, tid att vila och nu ska jag ge allt för klubben i mitt hjärta igen, säger Mannos Nakos i dag.

För Mannos Nakos är mycket nytt sedan senast sejouren. Fredagskvällens premiär mot Borås är inte bara en comeback i Uppsalalinnet efter avstickaren i Djurgården, utan också en debut i nya matcharenan IFU Arena.

– Det blir som en bortamatch för mig, säger Mannos Nakos.

– Jag har varit nere på planen, men jag har aldrig skjutit på korgarna. Vi får se, det ska bli kul att komma till en ny arena.

Det blir en lång uppvärmning misstänker jag?

– Verkligen. Jag får komma dit lite tidigare och skjuta in mig.

Uppsala Baskets flytt från Fyrishov till IFU Arena innebar inget publikmässigt lyft under den förra säsongen (825 personer såg Uppsalas match i snitt, inklusive slutspel), och röster har höjts för en flytt tillbaka till Fyrishov. Framför allt från spelarhåll på grund av upplägget där morgonträningen bedrivas på plastgolvet i Fyrishov, där kvällsträningarna körs i Rosendalshallen och där IFU Arena endast används som matcharena.

Tre av Uppsala Baskets matcher i grundserien har dessutom flyttats till Rosendalshallen (SEB USIF Arena) den kommande säsongen, men Mannos Nakos tror och hoppas på ett publiklyft kommande säsong – i IFU Arena.

– Vi får hoppas att det är ny säsong och att folk ger det en chans med nya styrelsen och nya satsningen, säger Uppsalaguarden.

Med ett stort leende konstaterar han:

– Men …. Allltså, jag vet att ”min” läktare kommer att vara på plats i alla fall. Hela den grekiska ligan i Uppsala.

Mannos Nakos

Ålder: 29, född 1988.

Längd:179 cm.

Position: Guard.

Moderklubb: KFUM Uppsala Basket.

Säsonger i basketligan: 9 (2008/09–2015/16).

Säsongen 2016/17: Snittade 9,3 poäng och 5,9 assist på 31 minuter per match i superettan för Djurgården.

Senaste 2015/16: Snittade 8 poäng på 26 minuter per match för Uppsala Basket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård